472 de profesori au aplicat pentru un loc la cursul CJI de educație media

Cursul CJI de educație media se poate înscrie lejer pe lista celor mai așteptate evenimente din această toamnă. În doar trei săptămâni, 472 de profesori au aplicat pentru un loc la cursul CJI de educație media. Mai mult de jumătate dintre ei s-au înscris în primele 24 de ore de la publicarea anunțului. Interesul era deja ridicat în rândul cadrelor didactice, 50 de profesori aflându-se deja pe lista de așteptare încă de la sesiunea anterioară (din mai 2023) a cursului.

În cadrul generației 6 vor fi formate 4 grupe, a câte 25 de profesori. Restul profesorilor care au manifestat interes pentru cursul nostru de educație media se vor afla pe lista de așteptare pentru generațiile următoare și îi vom ține la curent cu proiectele noastre de educație media. 


De ce își doresc profesorii să urmeze acest curs ? 

Pentru că își doresc să-și ajute elevii în dezvoltarea de abilități noi.

„Pentru dezvoltarea gândirii critice și pentru a-i ajuta pe elevi să identifice corect sursele de informare.”

„Educația media îi învață pe tineri să-și pună întrebările potrivite și să-și dezvolte gândirea critică.”

Pentru că vor să îi ajute să înțeleagă și să navigheze media.

„Nu este aproape deloc studiată educația media, elevii nu cunosc nimic despre cum funcționează media, rolul ei.”

„Multitudinea de informații din mediul virtual generează în rândul tinerilor confuzie și, în nenumăratele rânduri, dezinformare. Elevii au nevoie de minime aptitudini de a discerne informațiile corecte, de a detecta știrile false și rău intenționate, astfel încât dezvoltarea lor cognitivă, precum și emoțională să nu fie periclitate.” 

„Pentru receptarea corectă și conștientă a produselor media.”

Pentru a preda limba română altfel.

„Pentru o abordare multilaterală a disciplinei.”

„Elevii trebuie să știe să își selecteze informațiile din mediul online. Pe de altă parte, educația media este <altceva> în contextul actual al programei de învățământ.”

„În opinia mea, abordarea educației media în învățământul formal poate fi o metodă didactică modernă, interesantă atât pentru profesori, cât și pentru elevi, deoarece implică interactivitate, deschidere la nou și învățare reciprocă.”

Pentru a-i ajuta pe elevi să devină cetățeni responsabili.

„Consider că educația media în școală este importantă deoarece elevii trebuie să devină responsabili într-o societate guvernată informațional și să știe cum să interpreteze știrile, cum să depisteze știrile false, cum să distribuie informații în mod responsabil și, de asemenea, cum să elaboreze conținut în social media fără să lezeze pe nimeni.”


Generația 6 de profesori va începe cursul CJI de educație media pe 13 octombrie. Vor urma 4 săptămâni de pregătire cu formatorii din program și de studiu individual pe platforma de training online creată special pentru acest curs. În total, fiecare profesor va trece prin 60 de ore învățare. După finalizarea cursului, în decembrie, profesorii vor putea începe să infuzeze la orele de limba română noțiuni de educație media.

Cursul „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal” este realizat de CJI, în cadrul Programului de Educație Media, cu sprijinul Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media și Romanian-American Foundation.