Câștigătorii concursului CJI de materiale jurnalistice „Dermatita Atopică – mai mult decât poți vedea”

Centrul pentru Jurnalism Independent anunță câștigătorii concursului de materiale jurnalistice „Dermatita Atopică – mai mult decât poți vedea”, realizat cu sprijinul companiei Sanofi Romania.

Sonia Teodoriu de la Europa FM a câștigat la categoria Presa Națională cu un material mixt, audio și text, care analizează situația mamelor și a copiilor care se confruntă cu dermatita atopică. Materialul poate fi accesat aici: Reportaj: Dermatita atopică – o metaforă.

Andreea Pavel de la Info Sud-Est a câștigat la categoria Presa Locală cu un material care relevă dificultatea gestionării dermatitei atopice de către adolescenții din România. Articolul poate fi accesat aici: Cele trei capcane din suferința puștilor cu dermatită atopică.

Fiecare dintre cele două câștigătoare va primi un premiu de 750 de euro.


Câștigătorii sunt cei care au mers dincolo de partea medicală a acestei afecțiuni și i-au expus consecințele sociale, economice și, mai ales, psihologice. În plus, încercând să se uite și la soluții au evidențiat lipsurile sistemului medical sau au descoperit posibile grupuri de suport. O combinație din care au rezultat o imagine completă a tot ceea ce presupune această afecțiune și o abordare originală”, a declarat membra juriului Diana Oncioiu, jurnalistă la Dela0.ro.

Suplimentar acestor premii, pentru a recunoaște determinarea și interesul de a populariza subiectul dermatitei printr-o serie de materiale, concursul a introdus în acest an și trei premii speciale.

Florentina Ionescu de la Viața Medicală, Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu de la Videomedicina.ro, Ana-Maria Predilă de la Media 10 au publicat serii de materiale care tratează complexitatea medicală, socială și emoțională a dermatitei atopice.

Câștigătorii/echipele câștigătoare vor fi recompensate cu un premiu în valoare de 200 de euro.


În ediția de anul acesta a concursului am primit 46 de materiale jurnalistice publicate de 24 de autori din presa centrală și locală.

Este remarcabilă calitatea generală a tuturor materialelor. Dacă le parcurgi pe toate, observi că toate unghiurile problemelor ridicate de dermatita atopică sunt tratate. Este o dovadă a forței editoriale de care mai dispune azi România”, a declarat Ioana Avădani, Președinte al Centrului pentru Jurnalism Independent și membră în juriul concursului.

Concursul și-a propus să crească cantitatea de informații de calitate din spațiul public referitoare la dermatita atopică. Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii, cu o importantă componentă psihologică și care scade calitatea vieții celor afectați. Are o incidență de până la 20% în rândul copiilor și adolescenților și aproximativ 3% în cel al adulților la nivel mondial [1].


Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați de Dumitrița Holdiș, Manager de programe CJI, la e-mail: dumitrita@cji.ro


Puteți consulta aici materialele care au primit premii speciale și sunt disponibile online:

Ana-Maria Predilă, Media 10:

Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu, Videomedicina.ro:

Florentina Ionescu, Viața Medicală:

*Aceste articole au apărut în variantă extinsă în revista Viața Medicală:


[1] Elżbieta Kowalska-Olędzka, Magdalena Czarnecka, Anna Baranb – „Epidemiology of atopic dermatitis in Europe”, 2019