Dincolo de vot – educație media în context electoral

Peste 200 de elevi care votează pentru prima dată anul acesta au participat la atelierele rapide ținute de CJI. Au învățat despre cum funcționează o democrație și de ce este important să meargă la vot, dar și cum să evite dezinformarea în perioadele electorale. 

Am lucrat cu liceeni de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău, Europe Direct Buzău, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza și de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil. Pentru că nu este suficient să fie încurajați să meargă la vot, ci au nevoie să înțeleagă de ce este important mersul la vot într-o societate democratică, dar și cum să facă o alegere informată. Cristina Lupu, director executiv al CJI, și Bianca Onea, expert media, au ținut atelierele de educație media în context electoral.

Am început prin a discuta despre ce este o democrație și cum sunt împărțite puterile în stat, apoi ne-am axat pe drepturile omului – care sunt acestea, cum le exercităm și unde găsim informații despre ele. Astfel, după ce elevii au înțeles că mersul la vot este un drept pe care trebuie să și-l exercite, am mutat discuția spre campaniile electorale – ce sunt și după ce reguli funcționează, pentru a le fi mai ușor să înțeleagă mesajele electorale. Apoi am discutat despre media și cum o consumăm, dar și despre tehnicile de persuasiune, pentru a le putea identifica în mesajele sau postările politicienilor. 

Am încheiat cursul analizând haosul informațional, pentru ca elevii să poată recunoaște dezinformarea, iar apoi am vorbit despre pașii pe care îi putem urma pentru a verifica o informație. În fiecare liceu unde am mers, ne-am bucurat să răspundem la curiozitățile elevilor și să auzim că au înțeles lucruri noi.


Atelierele au fost realizate cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.