Fonduri pentru jurnalismul de interes public

Programul CIVITATES lansează o nouă rundă a programului „Independent Public Interest Journalism”, dedicat jurnalismului de interes public, cu termenul limită pentru acceptarea aplicațiilor de 30 iunie, 2020.

Programul definește jurnalismul de interes public ca fiind acel tip de jurnalism care 1) raportează despre binele public, 2) este realizat de actori independenți politic, 3) oferă publicului informații corecte și echilibrate.

Pot aplica pentru finanțare organizațiile non-profit cu cel puțin un an de activitate. Organizațiile noi pot aplica dacă sunt deja înregistrate și dacă pot demonstra un angajament puternic față de valorile promovate de program. Organizațiile comerciale pot aplica dacă au un model de afaceri în care tot profitul este reinvestit în organizație.

Grantul oferă sprijin pentru costuri operaționale și consolidare instituțională. Câteva exemple de costuri care pot fi acoperite de program sunt:

-Salarii, atât pentru jurnaliști cât și pentru personalul administrativ sau managerial

-Activități de consultanță și dezvoltare profesională

-Activități de comunicare, de gestionare a organizației

-Activități de strângere de fonduri și dezvoltare a relațiilor cu donatorii

-Costuri pentru securitate

-Activități de promovare a relațiilor comunitare

-Costuri administrative, cheltuieli legate de folosirea sediului, echipament, costuri legale etc.

Grantul nu sprijină:

-Finanțarea unor investigații sau a unor anchete (individuale sau colaborative)

-Inițiative de combatere a amenințărilor la adresa libertății presei sau inițiativede educație media

-Proiecte de infrastructură sectorială

Informații privind condițiile finanțării sunt disponibile aici: https://civitates-eu.org/request-for-proposals-independent-public-interest-journalism/?fbclid=IwAR1Z7mawJ5D1wFE2KcMsyEY9o6zVZCCMF29p02_iLzs7XaDZu3JTrxgee8o