Laboratorul de educație media – un podcast CJI pe care îl asculți ca să îți antrenezi curiozitatea

București, 18 aprilie 2024. În contextul în care dezinformarea și informarea greșită sunt considerate împreună cel mai mare risc global anticipat în următorii doi ani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă să dezvolte resurse de educație media pentru ca publicul larg să poată face față haosului informațional. 

În Laboratorul de educație media, podcastul CJI, jurnalista Julia Nagy discută cu profesioniști din diferite domenii care explică concepte de educație media și noutăți din spațiul mediatic pentru ca ascultătorii să ia decizii informate și să fie mai greu de manipulat.

Alexandra Clapa și Rareș Antal, jurnaliști de la Gen Știri, Aluziva, comediantul Raul Gheba, Sorin Psatta, publicitar și membru în boardul CJI, și Bogdan Manolea, director executiv ApTI sunt doar câțiva dintre invitații din sezonul al doilea al podcastului. Un episod nou este difuzat la fiecare două săptămâni, vineri seara. Mâine, gazda podcastului va discuta cu jurnalistul Cătălin Tolontan despre jurnalismul de investigație, importanța presei pentru democrație și rolul publicului. 

De la AI și manipularea imaginilor, jurnalism și news avoidance, deepfakes și libertatea de exprimare, și până la umor și responsabilitate, invitații în Laboratorul de educație media ne încurajează să gândim critic. Așa vom putea naviga mai bine spațiul mediatic, devenind conștienți de propriile biasuri și de modalitățile de a verifica și filtra informațiile.

Laboratorul de educație media este mai mult decât un podcast, este o platformă de învățare și explorare a educației media, așa cum ne servește ea în fiecare zi. Toți cei interesați să participe la conversație pot asculta podcastul CJI pe Youtube, Spotify și alte platforme

Influenceri, responsabilitate și biasul de confirmare. Aluziva în Laboratorul de educație media

Informarea tinerilor – news avoidance, știri, TikTok. Alexandra Clapa și Rareș Antal de la Gen, știri în Laboratorul de educație media

Persuasiunea – de la publicitate la haosul informațional. Sorin și Matei Psatta în Laboratorul de educație media

Legea AI, deepfakes și libertatea de exprimare. Ioana Avădani și Bogdan Manolea în Laboratorul de educație media

Despre satiră, deepfake, umor și responsabilitate. Raul Gheba în Laboratorul de educație media

Analiza datelor și cum recunoaștem manipularea când citim infografice. Edit Gyenge în Laboratorul de educație media

Informare, rețele sociale și mersul la vot. Rafaela și Mihnea în Laboratorul de educație media

Jurnalism, alegeri și educație media la mesele de sărbători. Cristina Lupu în Laboratorul de educație media

Puterea imaginilor, AI, context și manipulare. Saul Pop în Laboratorul de educație media

Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.