Media X Files: Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Pandemia a generat creșteri record ale violenței domestice. Potrivit datelor ONU publicate la sfârșitul lunii septembrie, izolarea a dus la creșterea plângerilor sau a apelurilor de raportare a abuzurilor domestice cu 30% în Franța și 33% în Singapore.

În România, potrivit datelor furnizate de STS pentru Libertatea, numărul apelurilor la 112 pentru “conflicte și agresiuni fizice – cu victime” a fost cu 17,32% mai mare față de 2019. Numărul sesizărilor pentru fapte de violență în familie a fost de 450 ori mai mare. Asta face violența împotriva femeilor și fetelor una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului, însă rămâne în mare parte nedeclarată din cauza impunității, tăcerii, stigmatului și rușinii care o înconjoară. Avem nevoie de informații care să aducă în spațiul public această problematică, astfel încât fiecare dintre noi să conștientizeze și să lupte pentru protecția femeilor aflate în situații de vulnerabilitate. 


Astăzi este Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. CJI, în parteneriat cu Dela0.ro și jurnaliști de la cinci publicații din presa locală, implementează proiectul Media X Files, ce abordează editorial diferite teme din zona violenței împotriva femeilor. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.


Vă invităm să recitiți materialele publicate până în prezent, atât în limba română, cât și în maghiară. 

  • un președinte de ONG care întreține relații sexuale cu voluntarele minore pe care le recrutează. Un subiect băgat sub preș de instituții și comunitate cu justificarea că este o chestiune de viață privată – https://bit.ly/3mAZCXg.
  • un sistem în care din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor; un sistem care consideră infracțiunile sexuale ca fiind irelevante. Vorbim de un sistem care nu reușește – în 80% din cazurile care i se semnalează – să facă dreptate victimelor – https://bit.ly/3oBCMkj (ro) sau https://bit.ly/3pXr449 (hu). 
  • traficul de persoane din perspectiva victimelor. Poveștile lor arată felul în care societatea, în ansamblu ei, le lasă singure pe aceste fete. Și nu doar că le lasă singure, dar se așază fără nicio problemă pe banca agresorului – https://bit.ly/3e9vFKU (ro) sau https://bit.ly/39kG9XP (hu).
  • traficul de persoane la nivel instituțional. Am vrut să vedem cum  arată traficarea unor fete fix din centrele de plasament ale statului. Povestea instituțiilor care există ca să le protejeze, să le susțină și să le facă dreptate e o catastrofă cu pricini și consecințe publice – https://bit.ly/2G8iqh6.

Vom continua să publicăm până în primăvara anului 2021 alte 12 materiale. 


Foto: Silviu Panaite, pentru Dela0.roProiectul este realizat cu sprijinul Regatului Țărilor de Jos – Fondul pentru Drepturile Omului.