Peste 500 de profesori din România vor să urmeze cursul CJI de educație media

București, 5 octombrie 2023. De Ziua Internațională e Educației, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) sărbătorește atât profesia, cât și comunitatea din ce în ce mai mare de profesori interesați să învețe și să predea educație media. Peste 500 de profesori din întreaga țară au aplicat pentru un loc la cursul CJI de educație media ce va începe săptămâna viitoare. 


Educația media este parte din activitatea CJI încă de la înființarea sa, acum 29 de ani. Înainte să fie incluse într-un curs separat, conceptele erau integrate în cursuri de jurnalism sau de implicare civică pentru elevi. „Tinerii ne ziceau mereu că ar vrea să-i învățăm și pe adulții din viața lor ce i-am învățat pe ei: cum să verifici o informație, ce e o știre, care sunt diferențele dintre fapte și opinii, tehnici de persuasiune și multe, multe altele. Dar nu puteam să facem singuri asta, așa că acum șapte ani am pus bazele unui program de formare, acreditat din 2020, prin care profesorii de limba și literatura română pot să includă în orele de la clasă aceste noțiuni. Iar faptul că din ce în ce mai mulți profesori vor să predea educație media ne confirmă că soluția pe care am propus-o atunci și efortul depus de profesorii formatori, de toți cei care infuzează educație media la clasă dă roade”, povestește Cristina Lupu, director executiv CJI.

Desemnată în 1994 de UNESCO și sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie, Ziua Educației atrage atenția, prin tema de anul acesta, asupra nevoii de a „inversa deficitul de cadre didactice” și a eforturilor cumulate necesare pentru a susține „Profesorii de care avem nevoie pentru educația pe care ne-o dorim”.

În cadrul Programului de Educație Media, din 2017 și până în prezent, CJI a format aproape 550 de profesori, din 195 de școli, din 98 de orașe, care au lucrat la clasă cu peste 60.000 de elevi. Potențialul este însă de aproape 10 ori mai mare. Conform INS, la nivel liceal, în anul 2022-2023 erau înscriși 595.252 de elevi. Nevoia de educație media este și mai mare. 

„Efectele dezinformării au devenit mai clare ca oricând. Vedem deja proteste pornite de la informații false și toate datele ne arată că acesta e abia începutul. Mai ales când AI-ul deschide noi uși dezinformării. Toată lumea vrea soluții imediate care să oprească dezinformarea. Dar nu există o baghetă magică. Lupta împotriva dezinformării începe cu tineri curioși, care pun întrebări și întorc media pe toate părțile, pentru că educația media funcționează indiferent de tehnologia sau rețelele sociale prin care ajung informațiile la noi. Vrem să ajungem la cel puțin 175,000 de elevi până în 2030 și pentru asta avem nevoie de susținerea tuturor, fie că sunt tineri, părinți, profesori, profesioniști din domeniul mass-media, practic oricine își dorește să fie mai bine informat”, completează Cristina Lupu.


Cele mai multe cereri au venit de la profesori din București și județele Botoșani, Constanța, Cluj, Galați, Iași, Prahova și Suceava, unele dintre zonele unde sunt deja cei mai mulți profesori care predau educație media la orele de limba și literatura română de la clasă. „Pentru ca cel puțin 30% dintre elevii din România să aibă parte de o introducere în educație media încurajăm și profesorii din alte zone din țară să se înscrie la următoarele sesiuni ale cursului, pentru care vom deschide înscrierile la începutul lui 2024”, completează Cristina Lupu.

Dintre cei peste 500 de profesori care au aplicat, doar 100 vor urma cursul acreditat de Ministerul Educației, „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal” din cadrul Programului de Educație Media ce începe săptămâna viitoare. Ceilalți profesori vor putea face parte din următoarele generații formare în cadrul programului. 

Cei care vor începe cursul în 13 octombrie sunt a VI-a generație de profesori din cadrul programului. Cursul CJI de educație media are 15 credite transferabile și se desfășoară în perioada 13 octombrie – 27 noiembrie 2023. În total, acesta include 60 de ore de sesiuni online cu formatorii și de activități de studiu individual pe platforma de educație media. Profesorii vor depune apoi un portofoliu pentru evaluarea finală, iar implementarea la clasă va fi mentorată de CJI în perioada octombrie 2023 – iunie 2024. CJI va pune la dispoziția profesorilor, în timpul cursului, scenarii de activitate de infuzare pe care aceștia le pot aplica la clasă, iar după încheierea cursului, diferite resurse de educație media ce pot fi folosite cu elevii. 

Costurile pentru cursurile din această generație  sunt acoperite de către CJI prin parteneriatul cu Romanian American Foundation și proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală


Pentru mai multe informații, contactați CJI:

Adriana Trocea, Manager comunicare, brand și fundraising, adriana@cji.ro, 0721296965

Informații pentru editori