Pluralismul media în raportul Comisiei Europene privind statul de drept

Capitolul privind România din Raportul anual privind statul de drept în UE subliniază pentru prima dată starea presei de la noi din țară. De la banii pe care autoritățile îi dau media și care influențează produsul jurnalistic, la încercările de a restricționa accesul la informațiile publice și faptul că parte dintre membrii CNA au o experiență limitată, raportul Comisiei Europene subliniază unele dintre îngrijorările pe care Centrul pentru Jurnalism Independent le-a exprimat, atât la București cât și la Bruxelles. 


Banii alocați de guvern sau de autoritățile locale afectează piața media din România, chiar dacă acordarea banilor nu este în toate cazurile condiționată explicit de reflectarea pozitivă a plătitorului, se arată în document. 

Intenția autorităților de a restricționa accesul la informațiile publice, sub pretextul respectării normelor GDPR, este și ea observată, dar și rezistența generală în furnizarea informațiilor solicitate potrivit legii 544. Răspunsurile întârziate, incomplete sau refuzurile autorităților de a le furniza sunt criticate în raport. 

Comisia Europeană subliniază importanța presei libere și independente pentru asigurarea unei democrații sănătoase și va continua să monitorizeze problemele cu care se confruntă jurnaliștii. 

Întregul raport poate fi consultat aici.