Ultima strigare: Școala Internațională Online pentru Jurnaliști și Practicieni în Mass-media

Jurnaliști aflați la început de carieră, dar și cei cu experiență sunt invitați  să aplice la cursurile Școlii pentru Jurnaliști și Practicieni Media, organizate de Centre for Media Pluralism and Freedom (CMPF), împreună cu European University Institute.  

Ajuns la a 9-a ediție anuală, evenimentul are loc online, ca urmare a măsurilor impuse de pandemia de Covid-19 și este un program de 5 săptămâni care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie 2020.

Tema din acest an: Mass-media confruntată cu pandemia.


De ce să aplici?

Criza COVID-19 a evidențiat mai mult decât oricând importanța jurnalismului de calitate și a relatărilor și materialelor de presă corecte, profunde și echilibrate.

În cursa cu infodemia, fenomen în creștere, rolul jurnaliștilor și activitatea lor sunt mai importante ca niciodată.

Dificultățile financiare și atacurile constante la adresa libertății de exprimare sunt provocările cu care se confruntă tot mai des astăzi jurnaliștii.

În această ediție a școlii anuale online CMPF pentru Jurnaliști și Practicieni media, o serie de experți recunoscuți internațional vor aborda aceste probleme concentrându-se pe jurnalismul de investigație, provocările pieței mass-media, subiectele socio-politice și practicile media pentru raportare.


Despre cursuri

Școala online CMPF va dura 5 săptămâni, cu două ore pe săptămână, în zile diferite. Cursurile sunt structurate în jurul unor prezentări online urmate de sesiuni interactive, precum și o serie de seminarii web susținute de către personalități cu recunoaștere internațională în domeniu.

Ediția 2020 va include următoarele subiecte:

  • Libertatea de exprimare, libertatea mass-media și pandemia de COVID-19 în Uniunea Europeană și nu numai
  • Sustenabilitatea pieței media și veniturile din modelele de afaceri alternative după criza COVID-19
  • Jurnalism de investigație în vremuri de COVID-19
  • Tehnologii alternative și accesibile pentru a combate dezinformarea și pentru a susține jurnalismul etic
  • Zi de practică – Jurnalism de investigație bazat pe verificarea datelor

Cum să aplicați

Participanți din statele membre ale UE, state candidate sau din țările vecine, precum și din restul lumii sunt bineveniți să aplice. Selecția participanților va fi făcută de CMPF pe baza informațiilor furnizate în formularul de înscriere.

Pentru a accesa formularul de înscriere, trebuie să vă faceți cont pe platforma CMPF, pe care o găsiți aici.


Burse și premii

Organizatorii vor acorda 25 de burse care acoperă taxa de participare. Bursele sunt disponibile numai candidaților din statele membre ale UE, țările în curs de aderare și țările vecine. Bursele nu sunt destinate participanților care pot fi finanțați de instituțiile la care lucrează. Taxa este de 300 de euro și include materialele de școlarizare și cursurile.

Un certificat de absolvire va fi acordat fiecărui participant care a finalizat cu succes cursul de formare. CMPF va oferi participanților și premii: până la 1000 euro pentru trei proiecte de investigații transnaționale, rezultate din discuții și interacțiuni în timpul școlii online.

Cursurile se țin în limba engleză.