Educația media – instrument pentru o generație cu ochii deschiși

Punem România pe harta mondială a educației media! În săptămâna 26 – 30 octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită să participați și să contribuiți la evenimentele care marchează Săptămâna Globală UNESCO a Educației Media, care anul acesta se desfășoară sub imperativul imunizării la dezinformare.

CJI a pregătit demersul educațional Cu ochii deschiși în labirintul știrilor, destinat elevilor de ciclu gimnazial și liceal, prin care aceștia își vor dezvolta abilitățile de a identifica și recunoaște elementele unei știri corecte și de a formula propriile considerații asupra veridicității mesajului. 

Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a avea ore adecvate nevoilor diferite generate de contextul actual, CJI pune la dispoziția profesorilor un pachet educațional destinat atât predării clasice, față în față, cât și celei în format hibrid sau online.

Elevii sunt asaltați de zeci de informații pe minut. Văd titluri, fotografii, link-uri. Câte dintre ele aduc cu adevărat informația de care au nevoie, cum recunosc o știre corect construită în asaltul informațional? Timp de o oră, profesorii îi vor ghida pe elevi, cu ajutorul elementelor interactive, prin complicata lume a știrilor. Copiii vor învăța astfel care sunt cheile de decriptare ale informațiilor jurnalistice corecte, cum să pună întrebările potrivite pentru a afla răspunsurile care îi interesează, dar și cum să recunoască ce merită distribuit celorlalți, pentru a fi mai informați și mai în siguranță. 


Pentru vizualizarea și descărcarea materialelor, în funcție de scenariul selectat (față în față sau online), accesați:

Pentru scenariul față în față:

Materiale:

a) Video (cu subtitrare în limbile engleză și franceză)

b) Prezentare:

c) Știre pentru analiză: exercițiu gimnaziu, exercițiu liceu

d) Fișă de lucru: limba română, limba engleză, limba franceză

e) Temă: Știre incorect construită

f) Formular evaluare:


Pentru scenariul online:

a) Temă: Știre incorect construită

b) Formular evaluare:


Pachet scenariu de activitate + materiale gimnaziu

Pachet scenariu de activitate + materiale liceu


În perioada 26-30 octombrie, în fiecare zi (luni-vineri), între orele 16.00 – 17.00, Cristina Jamschek și Andreea Floroiu vor asigura profesorilor consiliere și asistență pentru aplicarea scenariilor de activitate.

Întâlnirile se vor desfășura pe Zoom la link: https://us02web.zoom.us/j/86984237712.


“Media Literacy e mai mult decât o oră altfel. E un set de cunoștințe și deprinderi care îi vor ajuta pe copii să navigheze prin apele tulburi ale internetului și ale dezinformării, să devină cetățeni activi și implicați. Școala formează cetățeni. Profesorii fac România de mâine. Lumea se schimbă prin educație, iar fiecare dintre noi poate contribui la experiența transformatoare a unei societăți”, spune Cristina Lupu, directorul executiv CJI. 

Activitatea se desfășoară în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Aceasta face parte din programul Laboratorul de educație media, menit să asigure premisele dezvoltării unei noi generații de cetățeni implicați civic. Împreună cu profesorii, CJI vrea să ofere copiilor instrumentele necesare dezvoltării gândirii critice, care să îi ajute să devină cetățeni informați, să poată distinge între fapte și ficțiune, să deconstruiască mesajele false și să interacționeze cu platformele și rețelele sociale într-un mod responsabil, pentru siguranța lor și a celorlalți.


Pentru informații suplimentare despre proiect și activitatea de educație Cu ochii deschiși în labirintul știrilor, vă rugăm să o contactați pe Cristina Jamscheck, Director de programe CJI, la email: cristina.mastacan@cji.ro sau telefon: 0745 539 412.


Acest material este finanțat parțial de Romanian-American Foundation. Opiniile, informațiile, concluziile sau recomandările exprimate aparțin autorului (autorilor) și nu le reflectă neapărat pe cele ale partenerului.