Media X Files, împreună pentru relevanță

Violența împotriva femeilor e deseori un subiect ignorat de presă, tratat senzaționalist în cazurile extreme și o bifă birocratică pentru statul roman, care l-a recunoscut abia în 2016 drept concept în legislație. Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu jurnaliști din presa centrală și locală, vrea să schimbe modul în care vorbim despre agresiune și suferință, prin proiectul Media X Files. Proiectul se desfășoară cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Țărilor de Jos.

Vedem prea rar legătura între cifrele dintr-un birou de instituție bucureșteană și o secție de poliție din Botoșani, care sunt rețele informale prin care femeile primesc ajutor și doar în breaking news sfârșitul unei povești pe care nu a avut nimeni timp să o audă. Jurnaliști din șase redacții din țară vor documenta și publica, în română și maghiară, cauzele, hibele sistemice, dar și poveștile celor care unesc ajutorul în rețele informale.

Sub coordonarea editorială a fondatorului Dela0.ro, Vlad Stoicescu, jurnaliști de la Info Sud-Est, Ziarul de Iași, TVR Cluj, Átlátszó Erdély, Monitorul de Botoșani și Dela0.ro vor colabora pentru a documenta subiecte relevante, documentate puțin sau deloc în presa românească.

Cele 16 materiale jurnalistice vor fi publicate pe platforma Dela0.ro și vor putea fi preluate gratis de redacțiile interesate să expună această tema  intersecțională, în care se suprapun mai multe cauze și efecte sociale.

Jurnaliștii vor documenta și promova un model de bune pratici în abordarea acestui fenomen care afectează o femeie din trei, potrivit studiilor.


Rețeaua Media X Files

Dela0.ro este una dintre primele platforme media independente. De aproape 10 ani, jurnaliștii documentează și publică investigații, reportaje și serii video care arată hibele sistemice ale unei Românii într-o veșnică tranziție, atât politică, cât și socială. Acuratețea, claritatea și profunzimea materialelor publicate pe Dela0.ro a fost răsplătită cu cele mai importante premii ale pieței media autohtone.

Vlad Stoicescu este coordonatorul editorial al Media X Files, dar și co-fondator al publicației Dela0.ro. Fost reporter special la Evenimentul Zilei, Stoicescu a decis să construiască o publicație care să fie doar în slujba interesului public, nu a unei agende patronale sau politice. De mai bine de nouă ani, Dela0.ro, sub coordonarea sa, a reușit nu doar să-și păstreze independența, ci și relevanța. Împreună cu Ovidiu Vanghele, a creat proiectul Să Fie Lumină, ale cărui materiale au reflectat atât mecanismele care guvernează cultele din România, interesele economice ale acestora și au dus la punerea sub acuzare, în premieră, a unui înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române, pentru abuzuri sexuale și viol. Stoicescu este și co-autor al unui manual de investigație jurnalistică, editat sub egida Centrului pentru Jurnalism Independent.

Diana Oncioiu este reporter Dela0.ro, Să fie Lumină și a ales în urmă cu mai mulți ani să plece din televiziune, de la siguranța unui salariu și garanția unei audiențe, în zona jurnalismului independent, unde oamenii și poveștile lor sunt mai importanți decât cifrele unei zile. Diana scrie despre excluziune socială, educație, violența împotriva femeii (violență domestică, violență în familie, hărțuire sexuală, abuzuri sexuale), dar și despre culte și oamenii care cred în bine, dincolo de religie. În 2019 Diana a semnat investigația Dreptate strâmbă care expune modul în care instanțele de judecată din România tratează cazurile de viol cu victime minore.

Ziarul de Iași.  Unul dintre primele ziare locale de după Revoluție, apărut la început sub numele de Monitorul, Ziarul de Iași a devenit principala sursă de informare din zona Moldovei și unul dintre reperele presei locale românești.

Ionuț Benea a debutat în 2008, la Obiectiv de Vaslui, ca jurnalist pe educație, iar mutarea la Ziarul de Iași i-a adus un nou domeniu, cel al Justiției. Din 2010 este correspondent local al ziarului Adevărul, pentru care acoperă toate zonele de interes.

Monitorul de Botoşani este alături de comunitate de aproape 25 de ani. La început parte din rețeaua Monitorul, a devenit atât școală de presă, prin formarea de jurnaliști pentru toate media locale, cât și exemplu de bune practici în presa din zonă.

Tudor Chiriac este de 15 ani jurnalist la Monitorul de Botoșani, care acoperă toate evenimentele din nordul Moldovei, iar subiectele care îi sunt cel mai aproape sunt cele din domeniul medical. Învață mereu și știe că e în slujba oamenilor și a informației corecte.

Info-Sud Est – Constanța. Din 2012, săptămânalul constănțean s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legăturile transpartinice, abuzurile și corupția de la malul mării, dar și prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural și istoric din Constanța. În 2017, în cadrul Galei SuperScrieri #7, ISE a câștigat premiul pentru presa locală, acordat de Fundația Friends For Friends în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI. 

Andreea Pavel – Tânărul Jurnalist al Anului în 2014, pentru îndrăzneala de a face presă liberă la Constanța, Andreea este co-fondator al Info Sud-Est și corespondent al mai multor publicații locale, jurnalist de investigații și avocat al adevărului. 

Cristian Andrei Leonte – A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța), este jurnalist și co-fondator al ziarului Info Sud-Est (2012) și nominalizat la Tânărul Jurnalist al Anului la ediția din anul 2015. A coordonat campanii de presă care au avut ca temă protejarea patrimoniului cultural și istoric.  

TVR Cluj a luat fiinţă ca primul studio teritorial al Televiziunii Române. Studioul teritorial TVR Cluj ne ţine conectaţi la ştiri şi evenimente din zona de vest a ţării. TVR Cluj este aproape de telespectatorii săi, implicându-se activ în viaţa comunităţii, atât prin producţiile sale, cât şi prin campaniile pe care le-a iniţiat şi susţinut.

Vasile Hotea Fernezan este parte a echipei TVR Cluj din 2000, e reporter, producătorul matinalului ”Regional Cafe Transilvania” și  colaborator al emisiunilor la „Cooltura” şi „Cult@rt”. A realizat reportaje despre traficul de fiinţe umane în Sud-Estul Europei, fenomenul mamelor minore, dar și despre corupţia din poliţie, biserică și politică. Din 2014 este realizator şi gazdă a programului Transilvania Culturală, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale. 

Foto credits @Cosmin Bumbuț, Teleleu

Átlátszó Erdély. Un proiect jurnalistic al Asociației „Atlatszo Erdely Egyesulet”, publicația vrea să pună umărul la construirea unei comunități maghiare din Transilvania transparente, responsabile și democratice. Fondatorii organizației sunt jurnaliști, iar resursele financiare necesare independenței editorial sunt asigurate prin accesarea unor granturi internaționale, dar și din contribuțiile cititorilor.

Jakab Villő Hanga  Profesor în comunități defavorizate și voluntar, Hanga a ales să spună poveștile celor care nu se văd de obicei. Cei care trăiesc în sărăcie extremă, cei care sunt discriminați de către cei care ar trebui să îi educe, experiențele celor care trăiesc în ghetourile din Secuime sau situația situația romilor de etnie maghiară diin județele Harghita și Covasna. Hanga încearcă, printr-o abordare intersecțională – să dea voce persoanelor / comunităților care trăiesc în condiții precare, la periferia societății.


Proiectul este realizat cu sprijinul Regatului Țărilor de Jos – Fondul pentru Drepturile Omului. 


Featured photo credits: @Inquam Photos / George Călin