Colorful but colorblind

Programul – dedicat jurnaliștilor care promovează utilizarea creativă a produselor multi-media în relatarea despre minorități – se derulează în cooperare cu Transitions Online (www.tol.org) (Cehia), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ungaria), Media Development Center (Bulgaria) și MEMO 98 (Slovacia) și se axează pe eliminarea stereotipurilor anti-roma din mass-media.

In etapa națională a proiectului, zece jurnaliști au beneficiat de training în utilizarea noilor tehnologii mass-media și au avut ocazia să producă materiale multi-media în cadrul unui proiect jurnalistic colaborativ. Jurnaliștii au luat parte la un curs intensiv de o săptămână, desfășurat la Bucuresti în perioada 10-14 mai 2010. Cursul a fost susținut de Rich Beckman, Knight Chair in Visual Journalism la School of Communication, University of Miami și Distinguished Visiting Professor la Universidad de los Andes din Santiago, Chile, alături de Jim Seida, senior multimedia producer la msnbc.com

In a doua etapă a programului (desfașurată în perioada 4-10 iulie 2010), echipe formate dintr-un jurnalist român și un student american, participant la programul de masterat în tehnologii multimedia al Universității din Miami, au efectuat documentări pe teren, pe o temă de interes comun. Sub îndrumarea trainerilor, jurnaliștii au produs apoi un pachet multi-media. Materialele rezultate în urma cursului au fost diseminate atât în țara, cât și pe plan european, prin intermediul portalului proiectului, site-urilor organizațiilor partenere și prin intermediul mass-media tradiționale din țările incluse în program.

Materialele realizate sunt disponbile la: http://roma.glocalstories.org

In a treia etapa a programului, cei mai activi jurnaliști participanți la etapele naționale vor lua parte la un workshop internațional, care se va desfășura la Praga.

Sub titlul Presa și discriminarea, ediția românească a programului a inclus și un modul de pregătire destinat elevilor din Bucuresti, Craiova și Deva. Scopul acestuia a fost să explice legătura dintre presă și discriminare, dintre presă și interesul public, dar și cum discursul instigator din mass-media poate să afecteze minoritațile, iar noile tehnologii pot fi folosite în mod responsabil și eficient. In fiecare dintre cele trei orașe incluse în program elevii au participat la următoarele cursuri: Jurnalism și interes public (traineri: Ioana Avădani, CJI, Costel Trofin, UBB Cluj), Rasismul în presă (traineri: Marian Chiriac, www.divers.ro și George Lăcătuș, România libera), Noile tehnologii de media (traineri: Cristian Curus, România liberă, Oana Dan, Evenimentul Zilei și Ionela Gavriliu, Jurnalul național).

Pe baza rezultatelor obtinute (activitatea la cursuri, calitatea temelor realizate), cei mai buni elevi au fost selectați pentru a participa la o școală de vară de o săptămână, desfașurată la București în luna august 2010, cu finanțare oferită de Fundația Dinu Patriciu.

Proiectul este co-finantat de Programul Fundamental Rights and Citizenship al Uniunii Europene