75 de profesori învață cum să își pregătească elevii în lupta cu informarea greșită și dezinformarea

75 de profesori din 74 de școli din România învață cum să predea educația media elevilor lor, în cadrul Programului de Educație Media, cel mai amplu program de acest fel din România, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Profesorii beneficiază de formare gratuită pentru a dobândi competențe de educație media și pentru a învăța metode prin care să îi ajute pe elevi să devină cetățeni responsabili, rezistenți în fața dezinformării. 


„Fiecare săptămână care trece, cu o nouă lecție de educație media, îmi schimbă perspectiva asupra modului cum pot face infuzarea conținuturilor cu elemente media. Nu numai că îmi pare din ce în ce mai ușor să fac asta, dar și firesc, interesant”, descrie experiența de învățare unul dintre profesorii înscriși la curs.

Profesorii participă atât la sesiuni teoretice, cât și practice, unde exersează cum să predea la clasă noțiuni de educație media și cum să le integreze în  orele de limba și literatura română. 

În cadrul cursului, profesorii abordează subiecte precum: importanța educației media, rolul jurnalismului și cum arată știrile bine construite, limbajul persuasiunii, deconstrucția mesajelor media, informarea greșită și dezinformarea, prejudecăți cognitive și tehnici de verificare a informațiilor. 

Din 2017, CJI a format 454 de profesori care au lucrat la clasă cu mai mult de 60.000 de elevi. În plus, informațiile oferite în cadrul activităților de multiplicare au ajuns la peste 4.500 de cadre didactice și peste 100.000 de elevi din toate ciclurile de studiu.

Cursul pentru cele trei grupe de profesori din perioada 28 aprilie – 27 mai este cofinanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului BROD și de Romanian-American Foundation.


Acest proiect beneficiază  de o finanțare de la Uniunea Europeană sub numărul contractului: 101083730 — BROD. Acest document reflectă numai punctele de vedere ale consorțiului independent, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.