Atribuția MAI este să asigure protejarea drepturilor cetățenilor

Către Ministerul Afecerilor Interne,

În atenția doamnei Ministru Carmen Dan,

 

Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă reținerea și amendarea activistului Cristian Mihai Dide și atrage din nou atenția angajaților MAI că în atribuția lor este să asigure apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, și nu acționarea ca rezultat al orgoliilor de partid sau personale.

În seara de 13 aprilie 2018, Cristian Mihai Dide a proiectat pe clădirea Palatului regal mesajul #rezist. Proiecția s-a petrecut în contextul Festivalului Spotlight, eventiment care promovează el însuși acest tip de exprimare artistică, , considerată de Primăriei Capitalei demnă de susținerea sa financiară.. Polițiști și jandarmni au purces la legitimarea și apoi reținerea în forță a activistului.

Vrem să îi reamintim pe această cale doamnei Ministru că în România libertatea de exprimare este protejată atât de Constituția României, cât și de Codul Civil. Și că libertatea de exprimare presupune transmiterea de mesaje sub orice formă, într-o multitudine de medii, așa cum spune Articolul 30(1) ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile”.

Referitor la incidentul prin care politiștii prezenți la fața locului s-au declarat jigniți de afirmația lui Cristian Mihai Dide, care le-a cerut să păstreze distanța, fiindu-i frică de Poliția Română, pentru că “am văzut că sunteți pedofili”, urmată de punerea lui la pâmânt și încercarea reținerii lui cu cătușe, reamintim că:

  • ironia se învață la școală, încă de la Caragiale, și este o abilitate care se exersează de-a lungul vieții;
  • generalizările și afirmațiile care ar putea fi considerate jignitoare sunt și ele acoperite de libertatea de exprimare, conform jurisprudenței CEDO.

Considerăm acțiunea disproporționată a reprezentanților MAI din seara de 13 aprilie ca fiind o încercare de intimidare și de presiune la adresa vocilor critice guvernării. Ne dorim să trăim într-o Românie în care instituțiile publice funcționeză în interesul cetățenilor și în care autoritățile își respectă obligația constituțională de a proteja exercitarea drepturilor cetățenești și a opiniilor, indiferent dacă sunt de acord cu acestea sau nu.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să justifice necesitatea pentru menținerea ordinii publice și a siguranței cetățenilor în cazul acțiunii de aseară și, de asemenea, să ancheteze și să facă publice rezultatele investigației privind folosirea nejustificată a forței.