Bursa pentru Excelență în Jurnalism

Jurnalisti cu experienta din Romania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia sunt invitati sa se inscrie la cea de-a saptea editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”. In fiecare an, zece jurnalisti sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana.

Tema editiei din acest an este Integritate.

Aplicantii selectati de catre un comitet independent vor primi o bursa in valoare de 2.000 de euro, precum si indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2.000 de euro. De asemenea, jurnalistii selectati vor participa la seminarii de dezvoltare profesionala si vor primi indrumare pe tot parcursul realizarii materialelor. In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atat in engleza, cat si in limbile locale in media regionala si internationala.

Odată cu finalizarea programului, jurnaliștii vor deveni membri ai rețelei de absolvenți și astfel vor avea ocazia de a interacționa cu jurnaliști de prestigiu, regionali sau internaționali. De asemenea, membrii rețelei vor avea oportunitatea să își promoveze materialele, dar și să apeleze la sprijin profesional sau financiar pentru cercetare.

Programul Bursa pentru Excelență în Jurnalism a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung și Fundația ERSTE în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și își propune să promoveze jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională între țări.

Data limita pentru trimiterea aplicatiilor este 5 martie 2013.

Pentru mai multe detalii referitoarea la bursă, formularul de înscriere și criteriile de eligibilitate, vă rugăm accesați site-ul programului: fellowship.birn.eu.com

De asemenea, pentru informații suplimentare, il puteti contacta pe Marian Chiriac, BIRN Romania, e-mail: marian@birn.eu.com

La ediția de anul trecut a Bursei pentru Excelență în Jurnalism, Sorana Stănescu, jurnalist TVR, a primit marele premiu de 4.000 de euro pentru articolul despre restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie care i-au făcut pe muncitorii români și bulgari tot mai ușor de exploatat.

Câștigatorii ediției 2012

Organizații partenere:

Robert Bosch Stiftung

Fondată în 1964, Robert Bosch Stiftung GmbH este una dintre cele mai mari fundații germane asociate cu o companie privată. Fundația întrunește aspirațiile filantropice și sociale ale fondatorului Robert Bosch (1861 – 1942) și împlinește condițiile lăsate de moștenirea lui într-o manieră contemporană. Fundația Robert Bosch Stiftung operează în special în domenii legate de relații internaționale, sănătate și educație.

www.bosch-stiftung.de

ERSTE Foundation

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Balkan Investigative Reporting Network

BIRN este o rețea de organizații non-guvernamentale care lucrează cu jurnaliști din zona Balcanică pentru a genera reportaje exclusive pe probleme regionale. ONG-urile membre din regiune organizează sesiuni de pregătire și de dezbatere publică prin care se urmărește dezvoltarea capacităților necesare jurnalismului analitic și de investigație împreună, acestea formează Balkan Insight www.balkaninsight.com – publicația online de top care acoperă regiunea balcanică a Europei.

www.birn.eu.com