CJI si Recolamp anunta castigatorii concursului pentru cel mai bun jurnalist de mediu in 2009

Livia Cimpoeru (Green Report – Bucuresti), Vitalie Cojocari (Pro Tv – Bucuresti), Oana Dan (Evenimentul Zilei – Bucuresti), Marius Saizu (Prima Tv – Bucuresti), Daniel Tomozei (Dacii Liberi – Sibiu) si Sorin Schiopu (Radio Romania – Targu Mures) sunt castigatorii primei editii a Concursului pentru cel mai bun jurnalist de mediu in 2009, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent si Recolamp.

Cei sase jurnalisti vor participa la o excursie de documentare in Olanda, unde se vor intalni atat cu colegi de breasla, cat si cu reprezentanti ai companiilor producatoare de echipamente electrice si electronice si ai asociatiilor care desfasoara activitati de colectare si reciclare a acestor tipuri de deseuri, in special a celor provenite din surse de lumina – becuri economice si tuburi fluorescente.
Castigatorii au fost selectati in urma jurizarii celor peste 100 de materiale inscrise in concurs. Membrii juriului au fost: Lavinia Andrei (Terra Milleniul III), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent) si Raul Pop (Recolamp).

“Dincolo de calitatea jurnalistica – pe care am considerat-o obligatorie, am premiat modul in care jurnalistii au reusit sa transpuna probleme tehnice importante intr-un limbaj accesibil si atractiv”, a declarat Ioana Avadani, Director Executiv CJI si membru al juriului.

“Ca membru al juriului am avut o sarcina foarte dificila, deoarece toti jurnalistii inscrisi in concurs au avut materiale foarte bune. Acesta este motivul pentru care in loc de cinci finalisti, asa cum anuntaseram initial, avem sase” a declarat Lavinia Andrei, Presedintele Fundatiei Terra Milleniul III.

“Cu ocazia intalnirilor de la Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi si Constanta, pe care le-am avut in 2009, cu sprijinul CJI, al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, am avut ocazia sa iicunoastem mai bine pe cei peste 100 de jurnalisti care au dat curs demersului nostru. Am reusit sa facem schimb de experienta si idei cu cei care aduc in atentia publicului problematica protectiei mediului in Romania. Am convingerea ca proiectul nostru a fost apreciat si bine-venit, dovada fiind chiar numarul mare de jurnalisti inscrisi in concurs, precum si calitatea materialelor realizate. Felicitari, tuturor!”, a adaugat Raul Pop, Director General Asociatia Recolamp.

Concursul pentru cel mai bun jurnalist de mediu in 2009 face parte din proiectul Protectia mediului in presa: cum sa scrii despre politici de reciclare, destinat jurnalistilor din Romania pe care CJI si Recolamp l-au demarat in 2009 si care continua si in 2010.
Persoana de contact: Cristina Lupucristina@cji.ro . Telefon: 021 3111375.

Recolamp este singura organizatie non-profit, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor sa colecteze specializat deseurile de surse de lumina si sa asigure reciclarea lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei. Din septembrie 2007, de cand si-a inceput activitatea, Asociatia a construit si opereaza o infrastructura de colectare, cu peste 3.700 de astfel de locatii (vezi www.coltverde.ro) si a investit, in egala masura, in campanii de informare si constientizare destinate publicului larg, cum ar fi: Marea Debarasare si www.omuletiiverzi.ro . Pentru mai multe detalii privind activitatea si rezultatele Recolamp, consultati – www.recolamp.ro