Componenta actuala a consiliilor de administratie NU garanteaza independenta radioului si televiziunii publice

Nu ne-am desemnat reprezentanti în consiliile de administratie, nici noi, nici presedintele Romaniei, cand eram în opozitie, acuzand mecanismul de politizare a radioului si televiziunii. Acum, cand suntem la putere, nu ne putem dezice de ceea ce am spus si am discutat ieri cu partenerii de coalitie si le-am solicitat sa ne respectam angajamentul dat […] si sa gasim un mecanism care sa scoata de sub cupola politica aceste servicii publice de radio si televiziune, prin mecanisme care sa garanteze acest lucru”.

Emil Boc, Primul Ministru al Romaniei, aprilie 2010

Organizatiile semnatare îsi exprima dezamagirea fata de modul în care partidele politice, Guvernul si Presedintia au înteles sa îsi desemneze reprezentantii în consiliile de administratie ale serviciilor publice de radio si televiziune, perpetuand controlul politic asupra institutiilor si amanand înca o data promisa lor reformare în beneficiul public.

În ultimele doua luni am asistat la o încercare lamentabila de reforma a serviciilor publice de radio si televiziune, prin modificarea legii lor de functionare. Legea a fost respinsa si efortul de reformare pare de domeniul trecutului.

Clasa politica se face responsabila de perpetuarea controlului politic asupra SRR si SRTV prin numirea în consiliile de administratie a unor persoane din imediatul anturaj al decidentilor politici. Astfel, PD-L a numit-o în consiliul de administrație al Televiziunii publice chiar pe sefa biroului de presa al acestui partid, Ada Mesesan. Calin Botez este consilierul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, iar Catalin Baba este actual secretar de stat în Ministerul Educatiei si fost sef al cancelariei si apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusa de PD-L, este soția deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Istvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii. Josef Klein, membru supleant în CA al SRR, este consilier de presa la cabinetul vicepremierului Marko Bela, în timp ce Cosmin Irimies, membru supleant în CA al SRTv, este actualmente sef de cabinet al consilierului primului ministru, Calin Hintea. Claudiu Branzan, membru PSD si purtator de cuvant al acestui partid la Galați din 2003, a fost numit în 2009 si prefect de Galați de catre ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Juganaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 într-un colegiu din Bucuresti din partea Alianței PSD-PC. Stejarel Olaru a candidat, de asemenea, in 2008 din partea PNL la Caras-Severin.

Alaturi de acestia, apar în componenta consiliilor de administratie si persoane a caror reputatie profesionala este chestionabila, nominalizate atat de partidele politice, cat si de angajatii celor doua institutii. De exemplu, Cristian Nițulescu, desemnat de PSD, a fost acuzat de mai mulți jurnalisti ai Direcției Stiri drept principalul responsabil de cenzura si favorizarea PSD si a candidatului Adrian Nastase în jurnalele de stiri ale televiziunii publice, culminand cu campania electorala din toamna lui 2004 (ceea ce a determinat constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR si SRTv). Sorin Burtea (ales de angajatii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerata “manipulatorie”, îndreptata împotriva schimbarii legii de functionare a SRR si SRTv. Cei doi au încalcat prin aceste acțiuni si Statutul Jurnalistului din televiziunea publica, fapt confirmat de Comisa de Etica din aceasta instituție. De asemenea, Traian Barbulescu (desemnat de catre angajatii SRTv) a fost, la randul sau, subiectul mai multor articole din presa locala si centrala, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale.

Alți membri ai Consiliilor de Administrație se afla în posibil conflict de interese cu instituțiile pe care sunt chemați sa le conduca. De exemplu, pe baza informațiilor de la Registrul Comerțului si a declarațiilor sale de avere, presa a relatat ca Bogdan Hossu deține un pachet de acțiuni de 9 la suta la Accor Service SRL, firma care, prin contract direct cu SRR, tipareste si furnizeaza tichetele de masa ale salariaților din serviciul public de radiodifuziune.

Toate aceste suspiciuni puteau sa fie înlaturate în condițiile unei legi care sa impuna criterii clare de competenta, neafiliere politica si eligibilitate, astfel încat conflictele de interese sa poata fi eliminate într-o maniera transparenta.

Cerem partidelor politice sa îsi respecte promisiunile facute electoratului privind depolitizarea institutiilor publice de mass-media si sa declanseze fara întarziere un proces real de amendare a legii televiziunii si radioului public, pornind de la depolitizarea institutiilor, numirea pe criterii de competenta si independenta a consiliilor de administratie si garantarea de resurse suficiente pentru îndeplinirea mandatului lor public.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Profesionistilor de Presa – Cluj

Federația Romana a Jurnalistilor – MediaSind

Liga Jurnalistilor din Sibiu

Asociația Patronala a Editorilor Locali

Convenția Organizațiilor de Media

Asociația Profesionala Radio

Fundația Soros Romania

Altphel

Institutul pentru Politici Publice

Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

Asociația Jurnalistilor din Romania

Sindicatul Jurnalistilor din Televiziunea publica

Sindicatul 2002 din SRTV

Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti

Contact: 021 311 13 75 (Centrul pentru Jurnalism Independent),

021 313 40 47 (ActiveWatch – AMP)