Profesorii sunt invitați să urmeze Cursul de Educație Media – Generația 5
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită 75 de profesori de limba și literatura română care predau la liceu să se înscrie la cursul acreditat „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal” – Generația 5. Acesta face parte din Programul de Educație Media, cel mai amplu demers de dezvoltare a competențelor de educație media ale copiilor și tinerilor din România.
Descărcați documentul PDF cu informații despre Cursul de Educație Media
Detalii privind înscrierea
Înscrierile la curs se fac prin completarea acestui formular până pe 10.04.2023.
După completarea formularului și transmiterea răspunsului, profesorii selectați vor fi contactați de echipa CJI și vor primi contractul de formare (înscrierea realizându-se după completarea și semnarea acestuia de către profesor).
Profesorii vor beneficia de formare și mentorat gratuite
Profesorii vor beneficia de formare și mentorat gratuite și vor face parte din comunitatea de educație media – o comunitate de învățare și practică pentru cadrele didactice implicate în program – unde vor găsi workshopuri lunare și resurse suplimentare.
Profesorii selectați vor participa în perioada 28 aprilie – 27 mai 2023 la cursul acreditat de Ministerul Educației, „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal”. Acesta se desfășoară online, timp de patru săptămâni (vineri și sâmbătă), are 15 credite transferabile și o durată totală de 60 de ore: sincron/clase virtuale (30 de ore) și asincron/activități de studiu individual pe platforma de educație media (30 de ore).
Etapele Programului de Educație Media
Pasul 1. Formare și mentorat
Participarea la cursul de formare acreditat „Introducere în educația media”, precum și beneficierea de asistență și mentorat pe toată durata Programului de Educație Media.
Calendarul de formare este:
Săptămâna 1 – vineri, 28 aprilie (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 29 aprilie (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),
Săptămâna 2 – vineri, 5 mai (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 06 mai (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),
Săptămâna 3 – vineri, 12 mai (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 13 mai (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),
Săptămâna 4 – vineri, 26 mai (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 27 mai (durată 3 ore, interval 09.00-12.00).
Activitatea asincron de învățare pe platforma online va fi realizată în perioada 29 aprilie – 02 iunie 2023, în ritmul de învățare al fiecărui participant.
Pentru a intra în evaluare, profesorii vor depune portofoliul până la data de 16 iunie 2023. Acesta constă în: completarea unui jurnal media, dezvoltarea unui scenariu de activitate original, implementarea a două activități de infuzare a educației media la clasă și filmarea a 2 videouri de maximum 5 minute fiecare, care să surprindă o parte din activitățile implementate la clasă.
Pasul 2. Infuzarea la clasă a conceptelor de educație media
Profesorii selectați vor utiliza consecvent, în cei doi ani școlari (2022-2023, 2023-2024), pachetul de activități de educație media furnizat ca parte a procesului de formare și mentorat.
Pasul 3. Participarea la implementarea monitorizării și a studiului de impact
Profesorii vor oferi informații statistice pe parcursul implementării la clasă (număr de elevi cu care realizează infuzarea, temele abordate etc.).
Profesorii care vor fi invitați să participe la implementarea studiului de impact vor colabora cu echipa CJI pentru a evalua efectul programului asupra elevilor. Evaluarea impactului va presupune administrarea elevilor a două teste: un pre-test (la începutul anului școlar) și un post-test (la finalul implementării programului). Aceste teste vor fi administrate în format creion-hârtie. Profesorii nu vor corecta testele, ci le vor trimite echipei CJI pentru evaluare.
În această etapă au prioritate la selecție profesorii de limba și literatura română care vor preda la cel puțin o clasă de a IX-a în anul școlar 2023-2024.
Programul de formare și activitățile suplimentare îi vor pregăti pe profesorii selectați să includă elemente de educație media în procesul de predare-învățare, la orele de limba și literatura română predate. Implementarea la clasă va fi mentorată de CJI în perioada aprilie 2023 – iunie 2024.
Persoană de contact
Pentru informații suplimentare despre program sau procesul de înscriere, vă rugăm să o contactați pe Ioana Dumitrescu, Manager proiect, la emailul: ioana.dumitrescu@cji.ro sau la numărul de telefon 0745.792.369.
Fotografie: Saul Pop pentru CJI