Jurnaliștii români sunt invitați să aplice la Bursa pentru Excelență în Jurnalism

Nu rata șansa de a câștiga o bursă jurnalistică în valoare de 2.000 de euro, de a beneficia de instruire profesională în străinătate și de sprijin financiar pentru cercetare și deplasări, precum și de a-ți vedea articolul publicat în întreaga Europă! În plus, ai putea câștiga și un premiu pentru materialul tău!

Jurnaliști cu experiență din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România și Serbia sunt invitați să se înscrie la cea de-a opta ediție a „Bursei pentru Excelență în Jurnalism”, un program al Fundației ERSTE, Open Society Foundations și Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Pentru prima oară de la lansarea acestui program, în 2014 se pot înscrie și jurnaliști din Grecia.

În fiecare an, în cadrul acestei competiții, zece jurnaliști sunt selectați să primească sprijin profesional și financiar pentru a investiga o temă regională de interes european.

Tema competiției din 2014 este GENERAȚII.

Termenul limită de înscriere este 5 martie 2014. Formularul de înscriere precum și alte informații despre condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul: www.fellowship.birn.eu.com.

Concursul de anul trecut a avut doi câștigători din România. Vlad Odobescu (Casa Jurnalistului) a primit premiul întâi și 4.000 de euro pentru articolul său despre politicieni acuzați de corupție și despre comunitățile care îi susțin, în loc să-i condamne, în vreme ce Elena Stancu (Marie Claire România) a câștigat premiul trei și 1.000 de euro pentru un material despre mită la angajarea în sistemul medical.

Cu ajutorul acestei burse am putut face presă ca la carte. Am avut timpul, banii și suportul editorial pentru a pune cap la cap rotițele mecanismului corupției, așa cum nu prea le poate arăta presa de zi cu zi. Ca bonus, mi-am făcut prieteni printre jurnaliștii faini din regiune. Iar această rețea este poate cea mai importantă moștenire a programului pentru viitorul jurnalismului din Balcani”, a declarat Vlad Odobescu.

Jurnaliștii selectați de un comitet independent vor primi și anul acesta burse de câte 2.000 de euro și fonduri pentru cercetare și deplasări în valoare de până la 2.000 de euro. Totodată, ei vor putea participa la seminarii de dezvoltare profesională și vor beneficia de îndrumare editorială în procesul de redactare a materialelor. Cele zece articole vor fi publicate în presa regională și internațională, atât în limba engleză, cât și în limba maternă a fiecărui jurnalist selectat. Ulterior, juriul va desemna cele trei articole câștigătoare ale competiției, iar autorii acestora vor primi premii în valoare de 4.000, 3.000 și respectiv 1.000 de euro.

Programul Bursa pentru Excelență în Jurnalism are menirea de a sprijini jurnalismul investigativ de calitate în domenii de interes regional și european și de a contribui la colaborarea între jurnaliștii din regiune. Programul este sprijinit de Fundația ERSTE și de Open Society Foundations, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare: Andreea Gurău – Tel. +43 50100 619614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Marian Chiriac – BIRN România, Tel: 0747 010 291; E-mail: marian@birn.eu.com