Jurnaliștii vorbesc despre cum arată libertatea presei în timp de pandemie

2020 ar fi trebuit să rămână în calendarul CJI ca anul în care celebrăm 20 de ani de când marcăm în România Ziua Mondială a Libertății Presei. Va rămâne însă pregnantă aminitirea anului în care pandemia de Covid-19 ne-a izolat în case și în care autoritățile au adus limitări libertății de exprimare. Istoria va nota și următoarele:

Contextul a schimbat locul, componența și modul de funcționare a redacțiilor, NEWsROOM-ul a devenit unul NOU, distanțat social pentru o perioadă, dar interconectat și legat de aceleași valori ale jurnalismului fără de care o democrație nu poate trăi.

Din redacții sau din ”redacțiile de acasă”, din izolare, de pe teren, ori între transmisiuni, peste 20 de jurnaliști ne-au transmis gândurile lor despre importanța și valorile jurnalismului, care supraviețuiesc chiar și în vremuri de criză.


Din izolare, după o filmare în cel mai mare focar de COVID 19 din România, Adelin Petrișor, de la TVR, ne-a vorbit despre rolul social al jurnalistului, care ajunge în vremuri de criză acolo unde publicul nu poate și ne ajută pe toți să fim corect informați.


Pornind de la un calcul care ne privește pe toți, Alex Nedea de la Recorder ne-a reamintit de ce presa este esențială în vremurile în care trăim.


”Avem nevoie de repere în vremuri în care ne cam pierdem busola”, spune Alice Iacobescu de la Europa FM, care vorbește despre calitățile și munca jurnaliștilor.


Anca Spânu de la ”Viața Liberă” ne-a trimis gândurile ei din Galați. Jurnaliștii se confruntă cu multe dificultăți în perioada pe care o tranzităm. ”Ne pasă de oamenii pentru care scriem” – este însă motorul misiunii jurnalistice spune Anca Spânu.


”Presa ne ajută să nu ne rătăcim în haosul de informație în care trăim” – spune Andra Matzal de la Scena 9, care ne-a mărturist motivele și motivația ei de a profesa în acest domeniu.


Atilla Biro de la Rise Project compară ca importanță slujba jurnaliștilor cu cea a medicilor, a polițiștilor sau a magistraților. El atrage atenția asupra autorităților din regiune, care limitează libertatea presei, dar și asupra consistenței comunității internaționale a jurnaliștilor, care se află la un click distanță.


”În asemenea vremuri de criză, este nevoie de o presă puternică, independentă, sănătoasă și cât mai neatinsă de interese”, spune Carla Tănasie de la Digi24. Carla ne îndeamnă pe toți să luptăm pentru informare.


Codruța Simina de la PressOne ne prezintă un scenariu distopic, al unei lumi fără presă și jurnaliști, în care informațiile vin doar de la instituții și politicieni, și ne atrage atenția asupra rolului esențial al jurnalismului în democrație – ”Jurnalismul ne ajută să nu devenim extremiști, aducând poveștile tuturor acolo unde contează: în atenția publicului”.


Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu, jurnaliști Dela0.ro, duc la masa de discuții o problematică de un realism frust – presa are nevoie de cititori puternici, care înțeleg că doar prin susținerea lor asumată, jurnalismul poate rămâne independent, ferit de condiționări și interese.


Tot despre cititori vorbește Cristian Andrei Leonte de la Info Sud Est: ”Cititorii noștri merită să știe adevărul fie că este plăcut sau mai puțin plăcut”.


”Înainte – pericolul era să nu afli, acum – marele pericol este să afli lucrurile greșite”, ne spune Cristi Grosu de la Cursdeguvernare.ro, care ne atrage atenția asupra riscului sporit reprezentat de manipularea relevanței informației.


Sebastian Zachmman de la Adevărul ne-a facut o mărturisire: criza sanitară aduce o supradoză de adrenalină pentru jurnaliști, iar în cazul său a venit la pachet și cu frică și panică. Dar instinctul lui jurnalistic nu a cedat în fața temerilor, iar Sebastian Zachmann este în continuare cu ochii pe politicieni. Nostalgic după ziarele tipărite, jurnalistul așteaptă să dăm pagina peste vremurile pe care le trăim acum.


Într-o lume în care riscăm să ne pierdem echilibrul din cauza bruiajului informațional, Stela Giurgeanu de la Dilema veche ne aduce aminte că ”jurnalismul este un instrument vital pentru decriptarea realității”.


Octav Ganea de la Inquam Photo ne vorbește despre cele două roluri principale ale presei în vremuri de criză. Presa transmite informațiile statului pentru ca oamenii să fie în siguranță, dar tot presa este cea care trebuie să studieze cu grijă de ce ia anumite măsuri statul și cât cheltuie pentru ele.


”Jurnalismul ne ajută să vedem realități diferite de ale noastre”, spune Oana Maria Filip de la Decât o Revistă într-un mesaj care ne îndeamnă să ne întoarcem către noi și către binele pe care îl putem face, dacă suntem atenți și curajoși.

Răzvan Luțac de la Libertatea vorbește despre munca susținută a jurnaliștilor din această perioadă, arătând că nu te poți baza mereu doar pe date oficiale. Raportările greșite de decese, ori achizițiile supraevaluate descoperite de jurnaliști, sunt două din exemplele date de Răzvan Luțac, care relevă de ce presa este esențială în aceste vremuri.


”Este nevoie de surse credibile de informație” spune Ionela Gavriliu de la Observator.

Mihai Rădulescu de la TVR1 pornește de la un raționament din matematică pe care îl aplică presei. Concluzia demonstrată este că: ”Presa e vitală, chiar și pentru sănătatea fizică a cetățenilor”.


Orlando Toader de la NewsAR.ro vorbește despre importanța presei, mai ales în vremurile de criză. Presa informează și veghează ca opinia publică să aibă o viziune completă asupra informațiilor.


Elena Stancu de la Teleleu ne-a trimis mesajul ei de Ziua Internațională a Libertății Presei din Portugalia, unde documentează povești despre românii din diaspora, afectați de pandemie.


Atunci când statul ne pune liniștitor mâna pe umăr și ne asigură că totul este bine, adevărul îl aflăm de la presă, care prin investigații ca ale lui Sipos Zoltán de la Átlátszó Erdély, scoate la lumină neregulile și pornește mecanismele prin care ne putem vindeca.


Chiar dacă informațiile transmise de jurnaliști ne întristează sau ne înfurie de multe ori, ”rolul jurnalismului e să ne ferească de minciuni, de munciunile pe care ni le spun alții și de cele pe care ni le spunem noi”. Un reality check marca Diana Meseșan, jurnalistă la Libertatea .


În luna mai, în care marcăm Ziua Internațională a Libertății Presei, le urăm tuturor jurnaliștilor: ”La mulți ani!”.