Predau Educație Media!

Pagina proiectului


Împreună cu Norsensus MediaForum și Asociația Rădăuțiul Civic creștem abilitățile tinerilor de a recunoaște fake news, astfel încât să fie capabili să consume media critic și să dezvolte o imunitate crescută la efectele antidemocratice ale dezinformării. Facem acestea în cadrul proiectului „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media”.

Ajungem la tineri prin două strategii: formăm 120 de profesori de limba română care vor lucra la rândul lor cu minimum 12.000 de elevi de liceu, în cadrul orelor obișnuite de curs, și dezvoltăm un model de intervenție pentru educația non-formală, astfel încât alte organizații neguvernamentale să poată vorbi cu tinerii despre dezinformare.


  • Prima direcție a proiectului este să acordăm sprijin profesorilor de limba și literatura română de liceu, prin implementarea unui model de pregătire profesională sub forma unui curs acreditat, însoțit de mecanisme de sprijin post-formare (participarea la comunitatea online de educație media, implementarea unui sistem de monitorizare-evaluare, crearea unui set de instrumente teoretice – 2 webinarii și 5 materiale video/podcast, organizarea de întâlniri cu jurnaliști pentru elevii lor, un ghid de bune practici)
  • Apoi, extindem mesajul educației media către organizații active în domeniile tineret și educație non-formală, prin definirea unui model de colaborare (formare în educație media pentru organizația parteneră, mentorat, practica învățării, definirea unui modul de curs pentru tineri). 80 de liceeni din Rădăuți vor participa la ateliere non-formale de educație media organizate de partenerul local, Asociația Rădăuțiul Civic, și vor avea șansa să devină la rândul lor promotori ai importanței gândirii critice și verificării informațiilor în comunitățile lor.
  • În completare, vom organiza două evenimente publice de informare, din dorința de a extinde mesajul educației media către noi grupuri, ce pot replica rezultatele proiectului.
  • Partenerul Norsensus MediaForum, cu experiență în educație media la nivel național și internațional, va însoți echipa de proiect în toate etapele de dezvoltare, împărtășind din expertiza sa formatorilor în program și în cadrul evenimentelor de informare.

Durata proiectului: 01 noiembrie 2021 – 30 octombrie 2022


Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Cristina Jamschek, Manager de proiect, la tel: +40 745 539 412, e-mail: cristina.jamschek@cji.ro.

Proiectul este derulat de Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Norsensus MediaForum și Asociația Rădăuțiul Civic, și beneficiază de o finanțare în valoare de 98.229,96 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Parteneri în cadrul proiectului:

Informații de interes public, dreptul la liberă și responsabilă exprimare, educație media, civică și pentru drepturile omului. De peste 27 de ani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) are grijă ca acestea să fie accesibile tuturor. Este deschizător de drumuri și partener al tuturor celor care fac din democrație autostrada viitorului.

Norsensus Mediaforum este o organizație non-profit din Norvegia, activă în domeniul educației media, al storytelling-ului, al comunicării strategice și al digitalizării. Promovează educația media și competența în societate, cu scopul asigurării incluziunii și participării sociale a tuturor persoanelor.

Grupul de inițiativă „Rădăuțiul Civic” a apărut în luna iunie 2017, după o serie de acțiuni civice implementate deja de unii membri, pe bază de voluntariat și din dorința de a da ceva înapoi orașului lor natal. În septembrie 2018, acesta a devenit organizație neguvernamentală.


Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.