Trecerea postului TVR International in administrarea MAE este neconstitutionala

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Convenţia Organizaţiilor de Media condamnă modul iresponsabil în care Camera Deputaţilor tratează iniţiativele legislative care afectează instituţiile publice de mass-media.

Camera Deputaţilor a aprobat tacit (fără nicio dezbatere) iniţiativa legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană prin care TVR Internaţional trece în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, instituţie care ar urma să asigure finanţarea şi să deţină decizia editorială asupra programelor acestui post.

Semnatarii consideră această iniţiativă nefirească şi neconstituţională şi cer Senatului României să respingă proiectul de lege aprobat de Camera Deputaţilor.

Conform articolului 31(5) din Constituţia României “Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome (…)”.

Semnatarii consideră că este de neconceput ca aceiaşi politicieni care, în calitate de parlamentari, şi-au asumat protejarea libertăţilor constitutionale, să răspundă cererilor de depolitizare şi de creştere a independenţei instituţiilor publice de mass-media cu un proiect de lege care să transforme un canal al televiziunii publice în instituţie guvernamentală.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi: Centrul pentru Jurnalism Independent, tel: 021.311.13.75 sau e-mail: staff@cji.ro .