Votul meu, vocea mea

Centrul pentru Jurnalism Independent implementează proiectul de educație electorală “Votul meu, vocea mea”, destinat elevilor de liceu care votează pentru prima dată la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Participanții din Alexandria, Slobozia, Moreni, Târgoviște și București vor afla care le sunt drepturile și obligațiile în context electoral, cum să se informeze privind opțiunile politice și cum să proceseze critic informațiile și discursul electoral din campanie. Elevii vor participa la întâlniri în care vor discuta cu trainerii CJI despre următoarele teme:

  • De ce ar trebui să votez? (Drepturi și obligații într-un stat democratic. Drepturile omului. Constituția României. Cetățenii. Participarea Civică. Nesupunerea civică).
  • Cine îmi cere votul? (Partidele politice. Reprezentarea democratică. Platforme politice. Promisiuni, angajamente și minciuni electorale).
  • În cine am încredere? (Informație și propagandă. Verificarea informațiilor. Rolul mass media în campania electorală. Cum evaluăm credibilitatea unei informații sau a unei surse).
  • Ce ai voie să faci și ce nu ai voie să faci în timpul campaniei electorale și în ziua votului.

Cursurile vor avea un caracter aplicativ, fiind centrate pe abilitatea tinerilor de a recepta şi prelucra critic mesajul electoral. Programul este strict apartinic şi nu promovează niciun partid politic sau candidat.

Proiectul “Votul meu, vocea mea” se desfășoară în perioada Septembrie – Decembrie 2016 și este sprijinit de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Pentru informații suplimentare despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Cristina Lupu la e-mail: cristina@cji.ro.