Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) lansează o nouă ediție a Burselor pentru Jurnalism despre Filantropie

ARC oferă 5 burse de câte 600 de euro și maximum trei luni pentru a documenta povești despre organizații care au produs o schimbare stabilă în comunitatea lor. Termenul limită pentru a aplica este 6 martie 2022.


Plecând de la ideea că filantropia poate ajuta România să crească, iar organizațiile nonguvernamentale ne arată acest lucru de fiecare dată, jurnaliștii sunt invitați să scrie despre schimbările și impactul pe termen lung pe care-l au programele și intervențiile organizațiilor.

Organizațiile nonguvernamentale construiesc infrastructură acolo unde statul nu este prezent: în comunități vulnerabile, în zonele lipsite de spitale, școli, profesori sau chiar de apă curentă. Ele rămân alături de oameni până sunt sigure că schimbarea lor rămâne una de durată, asta înseamnă doi-cinci ani sau chiar 18.

Filantropia construiește încredere. Iar anul acesta ne uităm la organizațiile care au schimbat comunitățile și casele noastre. Ne uităm la organizațiile ale căror proiecte desfășurate pe termen lung au produs o schimbare greu de șters, dacă nu chiar imposibil.

Iată trei exemple de subiecte care ar putea fi  sprijinite prin Bursa pentru jurnalism despre filantropie:

  • Povești ale organizațiilor nonguvernamentale care derulează programe pe termen lung în anumite comunități (comunități geografice sau destinate unor anumite grupuri de beneficiari);
  • Povești despre schimbările realizate de o organizație: în zona legislativă, în zona serviciilor sociale etc.;
  • Povești care scot în evidență impactul finanțărilor pe termen lung în viața unei organizații, dar și a beneficiarilor de care are grijă;
  • Aplicanții sunt încurjați să scoată în evidență organizațiile mici și cele care lucrează în comunități. Se caută promvarea schimbărilor aduse în orașe mici sau în mediul rural.

Bursele își propun să le ofere jurnaliștilor posibilitatea să scrie despre impactul și schimbările pe termen lung aduse de ONG-urile din România.


Cine poate aplica?

Se poate înscrie orice jurnalist sau echipă de jurnaliști (compuse din reporter, fotograf, ilustrator sau cameraman), indiferent de instituția de presă (scrisă, online, TV sau radio) la care lucrează sau colaborează.

Care este termenul limită?

Jurnaliștii pot trimite dosarul de înscriere până pe data de 6 martie 2022.

Cum vor fi aleși câștigătorii?

Bursierii vor fi selectați de un juriu pe baza unui concurs de proiecte. Juriul este compus din reprezentantul ARC, Vlad Odobescu (jurnalist) și Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Subiectele vor fi selectate în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise.

O predocumentare a subiectului este foarte importantă, vor fi preferate propunerile cu o poveste relevantă în detrimentul temelor generice. Povești care inspiră, educă și aduc o perspectivă nouă asupra unor teme populare.

Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere?

  • o descriere a proiectului (nu mai mult de 1500-2000 de semne, cu tot cu spații), care să explice: subiectul ales; de ce este relevant în prezent și de ce se înscrie în tema Burselor; planul de activități pentru documentarea, scrierea, editarea și publicarea materialului.
  • CV-urile aplicanților
  • Portofoliile aplicanților: 3 materiale jurnalistice care au apărut în media în ultimii 3 ani. În cazul echipelor, aplicanții pot trimite materialele realizate împreună sau câte două, per aplicant.
  • Un acord de publicare din partea publicației/site-ului pe care urmează să apară povestea.

Documentele și descrierea proiectului vor fi trimise la adresa george.g@arcromania.ro cu subiectul “Proiect bursele ARC”.

Alte condiții ale participării găsiți aici.

Mult succes!