20 de burse pentru jurnaliștii interesați să documenteze materiale despre refugiații ucraineni din România

Centrul pentru Jurnalism Independent și Fundația-Friedrich-Naumann pentru Libertate vin în sprijinul jurnaliștilor, dar mai ales al publicului, prin oferirea a 20 de burse în valoare de 900 de euro fiecare, pentru ca jurnaliștii să poată relata despre criza refugiaților și felul în care aceștia trăiesc în România. Un studiu realizat de CJI în această vară arată faptul că informații esențiale lipsesc atât ucrainenilor, cât și românilor, iar poveștile negative privind ajutorul pentru refugiați se răspândesc cu repeziciune. 

Jurnaliștii din presa locală și centrală vor publica câte 2 materiale, care să ajute la o înțelegere mai bună a unui eveniment care schimbă istoria. Vor relata despre felul în care refugiații ucraineni trăiesc în România, fie că vorbim despre educație, acces la servicii medicale, sociale sau implicare în comunitățile în care trăiesc, ce fac autoritățile locale sau centrale în cazul lor, sau ce se întâmplă cu cei care încă găsesc resurse să ajute.


Termenul de înscriere: 3 octombrie 2022

Articolele trebuie să fie publicate până la data de 11 decembrie a.c.

Selecția proiectelor editoriale va fi realizată Cristina Lupu, director CJI și jurnalista Diana Oncioiu (Dela0.ro).

Câștigătorii burselor vor fi selectați în funcție de relevanța și planul de documentare al materialelor înscrise.


Dosarul de înscriere va conține:

  • O descriere a materialelor care să conțină subiectul ales și relevanța lui, precum și planul de activități pentru documentarea și publicarea materialelor (maximum 1500 de semne cu tot cu spații/fiecare material);
  • CV-ul jurnalistului/jurnalistei sau al echipei editoriale, dacă este cazul;
  • Acordul de publicare din partea instituției care urmează să publice/difuzeze materialul.

Este nevoie de jurnalism pentru ca faptele să revină pe agendă, așa că invităm redacțiile să trimită propunerile de materiale pe adresa de email: contact@cji.ro.


Bursele fac parte din programul Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.