Capcanele meseriei în vremea pandemiei

Diana Oncioiu, Jurnalist, Dela0.ro

Pentru mine e teribil de frustrant să nu primesc informațiile de interes public pe care le solicit. Și crede-mă că îmi pot da doctoratul în solicitările trimise în baza Legii 544/2001. Am auzit în șapte ani de când le trimit tot felul de scuze și prevederi legislative inventate și (re)interpretate de autorități pentru a evita răspunsul. Nu am fost niciodată un reporter absurd. Știu că atunci când solicit date care se întind pe mai mulți ani e nevoie de ceva mai mult timp pentru a primi răspunsul. Dar acum cer date la zi. Și pentru aceste date la zi mi se răspunde că le voi primi în 60 de zile. E absurd. Ce să fac cu ele peste 60 de zile? 

Această schimbare de abordare înseamnă că trebuie să depunem eforturi și mai mari decât până acum. Am publicat pe Dela0.ro un material pentru care am apelat în două zile 42 de numere de telefon. La unele dintre numere am sunat și de câte zece ori. Am reușit să obțin datele după ce am anunțat purtătorul de cuvânt că în 30 de minute sunt în fața instituției. 

Și, din păcate, mai înseamnă ceva – că pericolul de a greși e mult mai mare. Așa că e important să ne păstrăm echilibrul și să nu uităm regulile meseriei oricât de tentant ar fi să dăm ceva rapid, să fim primii. Iar presiunea aceasta e uriașă în televiziunile de știri, redacțiile de ziar sau paltformele care produc conținut zilnic. 

E foarte multă frustrare, dar și foarte multă adrenalină în meseria noastră zilele acestea. Și un astfel de ritm îți poate lua foarte ușor mințile.

Nu am o rețetă în zece pași de cum poți gestiona ca jurnalist perioada aceasta. Ce încerc să fac eu este să îmi mai dau câte un răgaz în care să-mi trag sufletul, să am pe lângă mine oameni cărora să le spun că nu mai pot, să-mi dau inclusiv răgazul să mă plâng cuiva. Iar pe partea profesională un editor bun, cu mintea limpede, care știe ce întrebări să-ți pună este aur curat. Și cum redacția noastră e una foarte mică pe mine mă ajută să discut și cu colegi de la alte platforme media/publicații. În concluzie, îmi doresc ca jurnaliștii să aibă pe lângă ei oameni suport și editori buni.