CJI: E obligatoriu ca Statul să nu mai tolereze abuzurile asupra jurnaliștilor

Centrul pentru Jurnalism Independent cere autorităților statului să ancheteze cu celeritate atacul care i-a avut drept victime pe regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, documentaristul Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar.


La o zi după ce Comisia Europeană recomanda statelor membre să îi protejeze pe jurnaliști, cei care documentau tăierile ilegale de păduri au fost bătuți de 20 de persoane, iar materialele filmate au fost distruse. Acest atac violent este ultimul dintr-o serie de agresiuni la care au fost supuși jurnaliștii care încearcă să își facă meseria și să colecteze informații despre tăierile ilegale de păduri în Bucovina, iar lipsa reacțiilor autorităților a permis această agresiune extrem de gravă.

Nu este prima dată când se încearcă intimidarea lui Mihai Dragolea în timp ce filmează materiale despre tăierile ilegale de păduri. Acest episod este însă cel mai grav din ultima perioadă și fără o intervenție fermă, acest fenomen se va agrava.

Centrul pentru Jurnalism Independent solicită autorităților competente să utilizeze legislația națională, să investigheze și să cerceteze penal atacul asupra celor trei și să dea un semnal ferm că jurnaliștii își pot face meseria în siguranță.900 de atacuri asupra jurnaliștilor au avut loc în Uniunea Europeană în 2020, iar Comisia Europeană a emis o recomandare care cere statelor să îmbunătățească siguranța celor care asigură informarea publică. Ursula von der Leyen spunea pe 15 septembrie că „Informațiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnaliști, căci ei sunt cei care asigură transparența.”, iar autoritățile române au datoria de a demonstra că România este un stat care respectă valorile europene, libertatea de exprimare și drepturile omului.