Informații pentru sănătatea tuturor – CJI anunță câștigătorii concursului despre vaccinarea antigripală

Centrul pentru Jurnalism Independent a desemnat câștigătorii concursului „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”, implementat cu sprijinul companiei Sanofi România. Materialele premiate contribuie la o mai bună prevenție, aducând informații corecte și bine documentate.


De ce lămâia, vitamina C și alte suplimente-minune nu împiedică îmbolnăvirea de gripă, COVID-19 sau viroze de sezon este unul dintre cele patru materiale cu care jurnalista Alina Neagu, de la Hotnews, a câștigat premiul categoriei Presă Națională, pentru încercarea de a combate cele mai frecvente mituri referitoare la vaccinarea antigripală.

Botoşănean exemplu în lupta împotriva gripei este articolul care-l face câștigător al categoriei Presă Locală pe Tudor Chiriac, de la Monitorul de Botoșani, cu portretul unui om care și-a pus viața în slujba sănătății și continuă să fie un model și la 90 de ani.

Cei doi jurnaliști vor fi premiați cu câte 1.000 de euro pentru contribuția lor la corecta informare a publicului, într-o perioadă în care informațiile falsificate cresc zgomotul din spațiul public.  

Alți trei jurnaliști vor fi recompensați cu câte 500 de euro pentru articolele lor, care vin să crească încrederea publicului în prevenție. Mădălina Olariu – Ziarul de Iași, Florentina Ionescu – Viața Medicală, Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu (echipă) – Video Medicina.ro sunt cei care au câștigat premii speciale.


„Articolele din acest an au evidențiat o realitate ignorată multă vreme – vaccinarea antigripală. Au expus nu doar lipsurile sistemice, dar și lipsa noastră de cunoștințe când vine vorba de gripă, miturile de care ne folosim pentru a evita vaccinarea. E o realitate care, într-o oarecare măsură, ne ajută să înțelegem inclusiv reticența față de vaccinarea împotriva Covid-19”, spune jurnalista Diana Oncioiu, membră a juriului.

30 de materiale jurnalistice au fost înscrise în concurs de jurnaliști din redacții locale și naționale, fie că a fost vorba despre presă scrisă sau de cea audiovizuală.  Cristina Lupu, director executiv CJI, vede în concurs o șansă pentru informarea corectă și o motivație suplimentară pentru cei care fac eforturi pentru a livra informații factuale, corecte și verificate.

„E important să îi putem sprijini, cu informații și resurse, pe jurnaliștii care-și fac meseria cu profesionalism și încearcă să răzbată în noianul de informații falsificate, de clickbait și titluri alarmiste și să aducă în fața publicului experți și oameni care pot face diferența”.


Articolele premiate:

Alina Neagu, Hotnews.ro:

Tudor Chiriac, Monitorul de Botoșani:

Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu:

Florentina Ionescu, Viața Medicală:

Mădălina Olariu, Ziarul de Iași: