Concursul Google pentru tinere talente în jurnalismul de date

googlesigla CJI

București, 17 maiCentrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Centrul de Investigații Media, lansează Concursul Google pentru tinere talente în jurnalismul de date”.

 Tinerii cu vârsta de până în 30 de ani sunt invitați să trimită proiecte de materiale jurnalistice realizate în principal prin prelucrarea datelor. Din propunerile primite, juriul va selecta cinci proiecte pentru faza finală, iar câștigătorul va fi ales în urma unui interviu.

Câștigătorul va primi o bursă de 1000 euro și va lucra împreună cu jurnaliștii  de la Centrul de Investigații Media la implementarea proiectului.

 “Subiectele pot aborda teme diferite, printre care sănătate, administrație, educație, migrație. Nu căutăm neapărat proiecte de jurnalism de investigație. Ne interesează ca cei care se înscriu în concurs să trimită proiecte care pun accentul pe utilizarea creativă a datelor, de la extragerea acestora până la descoperirea poveștilor interesante care se ascund în spatele cifrelor. Pot fi investigații, subiecte sociale sau economice – important este să fie relevante pentru interesul public, spune Cristina Lupu, director de programe CJI.

Aplicanții trebuie să trimită descrierea temei, să motiveze relevanța acesteia, modul în care utilizarea datelor aduce un element de noutate în tratarea temei, precum și o prezentare a tipurilor de date și a instrumentelor folosite pentru analizarea / vizualizarea acestora.

„Acest concurs se adresează tinerilor interesați de noile tendințe în jurnalism și care sunt în căutarea de noi contexte ce pot fi extrase din datele publice, în beneficiul publicului”, declară Elisabeta Moraru, Industry Manager Google România.

Formularul de aplicație se poate descărca aici, iar înscrierea aplicațiilor în concurs se poate face prin trimiterea acestora la adresa de email: cristina@cji.ro până la data de 06 iunie 2016, ora 24.00.

Câștigătorul va fi anunțat pe data de 10 iunie și va avea la dispoziție 3 luni să realizeze proiectul.

Concursul este parte a proiectului Datele schimbă jurnalismul”, pe care CJI în implementează cu sprijinul Google România. Acesta are ca scop familiarizarea jurnaliștilor, studenților și altor categorii interesate din România cu acest tip de jurnalism, urmărind să stimuleze o perspectivă nouă și relevantă asupra jurnalismului făcut de tineri. Proiectul este organizat și în Republica Cehă, în Slovacia și în Ungaria. Printre partenerii regionali se numără Fondul pentru o Societate Deschisă din Praga, Fundația pentru o Societate Deschisă din Slovacia și Atlatszo și Centrul pentru Jurnalism Independent din Ungaria.

Pentru mai multe informații despre concurs, vă rugăm să o contactați pe Cristina Lupu, director de programe la CJI, la telefon: 0726.108.245, email: cristina@cji.ro.