Cum se pregătesc jurnaliștii TV să relateze mai bine despre refugiații ucraineni

Proiectul „Sprijin pentru refugiații ucraineni prin intermediul mass-mediei” are ca scop pregătirea jurnaliștilor de la 4 televiziuni din România pentru ca aceștia să poată relata mai bine cu și despre refugiații ucraineni.

În octombrie 2023 redacțiile RTT Brașov, Intermedia (Suceava, Botoșani, Neamț), Euronews România și Plus TV Maramureș au început programul de mentorat cu experți media de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). În ultimele luni, jurnaliștii au participat și la sesiuni de training cu specialiști locali și internaționali, unde au discutat despre cum să relateze despre refugiați și cum să ajute prin materialele realizate de ei la integrarea acestora în comunitățile din România, dar și despre cum să facă jurnalism constructiv. 

De ce s-au alăturat redacțiile acestui proiect?

Ne explică Mica Svab, redactor-șef al televiziunii PlusTV Maramureș:

„Acest proiect este o gură de oxigen pentru televiziunea noastră și este un impuls de a merge mai departe pentru a difuza materiale cu și despre refugiați și despre problemele cu care se confruntă.” 

Mai mulți jurnaliști ne-au povestit despre dificultățile cu care s-au confruntat de când a început războiul în Ucraina și până în prezent în ceea ce privește relatarea despre refugiați. Bariera de limbă, șocul creat de izbucnirea unui război la granița României, și informațiile insuficiente oferite de autoritățile de la noi din țară sunt o parte din dificultățile menționate de jurnaliști. „Nu eram pregătiți pentru asta* […] și există această nevoie de formare imediată, apare această nevoie de a participa la cursuri, de a învață lucruri în așa fel încât să putem să ne facem treaba cu respect față de publicul nostru, cu respect față de valorile noastre profesionale și cu respect față de noi”, ne-a povestit Oana Șlemco, redactor-șef al televiziunii Intermedia Suceava.

Iar pe lângă nevoia de a fi mai pregătiți a jurnaliștilor, se adaugă și nevoia ca aceștia să verifice și mai atent informațiile și sursele pentru a nu difuza dezinformări sau propaganda venită din Rusia.

„Provocările sunt foarte mari, fiindcă pe lângă un război propriu-zis, un război fierbinte, asistăm la un război informațional foarte dur, iar jurnaliștii sunt puși în situația de a selecta informațiile corecte și de a evita să nu cadă în plasa propagandei.”

Anatol Caslaru, Euronews România

Materiale cu și despre refugiați

Pe parcursul ultimelor 4 luni, cele 4 televiziuni au creat materiale atât despre refugiații ucraineni, pentru a ajuta la integrarea lor și schimbarea percepțiilor negative ale persoanelor din comunitățile românești despre „valurile” de refugiați, cât și materiale în limba ucraineană care să le ofere informații utile ucrainenilor.

„Am abordat subiecte care i-au ajutat prin informații, începând cu informații simple, legate de infrastructura rutieră, de cum să-și pregătească mașinile pentru iarnă, cum să apeleze la servicii medicale de calitate și gratuite, cum să învețe limba română mai ușor, cum să își găsească prin Crucea Roșie rudele de care nu mai știu nimic din Ucraina”,

Anca Sigmirean, director la RTT Brașov

Mica Svab, de la PlusTv Maramureș, consideră că prin materialele realizate au reușit să aducă informațiile aproape de refugiații ucraineni, în limba lor, dar și să convingă autoritățile să pregătească materiale pentru refugiați, într-o limbă pe care o pot înțelege. 

Oana Șlemco, redactor-șef al televiziunii Intermedia, a vorbit despre modul în care crede că materialele realizate de televiziunile implicate în proiect pot aduce o nouă perspectivă asupra refugiaților ucraineni:

„Le-am oferit în același timp și românilor multe informații despre ceea ce înseamnă de fapt refugiații ucraineni pentru noi – o oportunitate. Pentru că între ucraineni sunt și persoane foarte bine pregătite – sunt medici, sunt ingineri, sunt profesori foarte bine pregătiți pe care noi, românii, îi putem ruga să ne ajute să ne sprijine în proiectele noastre, aici. Și noi putem să construim alături de ucraineni.”

Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă a UNESCO


*să relatăm despre războiul din Ucraina.