EditorsLab la București

Comunicat de presă

București, 23 – 24 Martie 2018

Global Editors Network (GEN) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul Google News Lab, aduc la București unii dintre cei mai buni inovatori media din România, care dezvoltă, timp de două zile, prototipuri media pe teme de bună guvernare.

Pe durata evenimentului încercăm să răspundem la mai multe întrebări: Cum pot redacțiile să ceară socoteală mai eficient aleșilor pentru promisiunile și faptele lor? Cum pot fi aceștia convinși să fie mai responsabili? Ce tehnici de storytelling, cum pot folosi datele și sursele deschise pentru a informa publicurile și pentru a crește implicarea civică?

Daniel Rzasa – Teaching Fellow CEE la Google News Lab, Cristina Lupu – Director de Programe la Centrul pentru Jurnalism Independent, Olivia Vereha – Co-fondator și Chief Opperations Officer la Code for Romania și Paul Radu – Director executiv la RISE Project sunt invitații speciali ai evenimentului. Aceștia ne vor împărtăși tips & tricks, vor prezenta tehnici, practici și proiecte excepționale de jurnalism, astfel încât protoptipurile media la care lucrăm să crească implicare civică și să scoată la lumină acțiunile aleșilor și ale institutțiilor publice.

Echipele participante vor avea două zile pentru a dezvolta proptotipuri media funcționale prin care să dezvolte tema bunei guvernări. La finalul celor două zile, echipele formate din 3 persoane (un jurnalist, un programator și un designer) prezintă proptotipurile unui juriu format din experți media. Aceștia vor desemna echipa câștigătoare, care va fi invitată să concureze la etapa finală a Editors Lab, la GEN Summit 2018 în Lisabona, 30 mai – 1 iunie 2018.

Juriul va fi format din Cătălin Teniță de la TreeWorks, Cătălina Albeanu de la Journalism.co.uk, Ioana Avădani, Director executiv al CJI, Vlad Tăușance de la Fundația Friends for Friends, Bogdan Ivănel de la Code for Romania  și Sarah Toporoff de la Global editors Network.

Editors Lab este o serie de hachatoane găzduite în toată lumea de redacții renumite.

Redacții participante: Universitatea Babeş-BolyaiBalkan Investigative Reporting NetworkCasa JurnalistuluiPRO TVDela0.roHotNews.roRepublicaOutridersRadio Europa FM.

Pentru mai multe informații despre Buharest Editors Lab, vă rugăm să ne contactați:

Sarah Toporoff

Manager de Programe, Global editors network

stoporoff@globaleditorsnetwork.org

Emilie Kodjo

Director de comunicare, Global Editors Network

ekodjo@globaleditorsnetwork.org

Global Editors Network (GEN) este o organizație internațională, ce cuprinde peste 6.000 de redactori șefi din redacții din toată lumea. GEN implementează 3 programe principale: Editors Lab, Data Journalism Awards, Startups for News și Den, un hub aflat la început, dedicat comunității de jurnalism de date. Evenimentul fanion al organizației, GEN Summit, aduce împreună peste 6750 de participanți din 70 de țări.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este deschizător de drumuri în sectorul neguvernamental în România, cu o istorie de 23 de ani, CJI acționează pentru o societate în care orice persoană își exercită creativ și responsabil dreptul la liberă exprimare și instituțiile statului funcționează în spiritul bunei guvernări și protejării drepturilor omului.