Experți europeni, avocați și persoane vizate de SLAPP-uri se întâlnesc la Bruxelles cu reprezentanți ai Parlamentului European

Comunicat de presă

  • Proiectul PATFox a elaborat primul curriculum anti-SLAPP din Europa și a organizat cursuri de formare pentru avocați din 11 state membre ale UE.
  • Workshop-urile PATFox se desfășoară până la sfârșitul anului 2023 în Bulgaria, Croația, Cipru, Germania, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.
  • Materialele de curs și videoclipurile sunt acum disponibile pe site-ul proiectului – antislapp.eu/resources.

Proiectul PATFox (Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression), cofinanțat de Comisia Europeană, creează cadrul pentru coordonarea eforturilor de apărare în litigii de tip SLAPP (litigii strategice împotriva mobilizării publice) în întreaga Uniune Europeană. Unsprezece organizații din toate colțurile Uniunii Europene și-au unit forțele acum un an pentru a sprijini profesioniștii din domeniul juridic cu experiență sau nu în litigii de tip SLAPP.

SLAPP-urile au fost recunoscute ca fiind una dintre principalele amenințări pentru libertatea de exprimare în Europa, un proiect de directivă anti-SLAPP aflându-se în prezent în curs de elaborare la nivel european. Pachetul de măsuri al Comisiei Europene pentru combaterea proceselor abuzive împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului admite că formarea profesioniștilor din domeniul juridic este „crucială”. Proiectul PATFox a fost conceput pentru a răspunde exact acestei nevoi.

Pe 28 februarie 2023, experți europeni, avocați practicieni, cadre didactice din domeniul juridic și persoane vizate de SLAPP-uri se reunesc la Bruxelles în cadrul PATFox pentru a face un bilanț al stadiului actual de pregătire pentru a rezista proceselor abuzive în întreaga Uniune.

La eveniment vor participa Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, eurodeputatul Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne), Vanja Juric, formator PATFox, și profesorul Justin Borg-Barthet de la Centrul Anti-SLAPP al Universității Aberdeen – ambii membri ai Grupului de experți ai Comisiei Europene în materie de SLAPP – împreună cu Bettina Behrend de la Rettet den Regenwald e.V., care a fost ținta unui SLAPP.

Această discuție inițială va fi urmată de o serie de mese rotunde care îi vor reuni pe cei direct implicați în formare în cele 11 țări participante la proiect – Bulgaria, Croația, Cipru, Germania, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spani. Unele dintre aceste țări au cele mai acute probleme SLAPP din UE.

Naomi Colvin de la Blueprint for Free Speech, organizație co-manager în proiect, a declarat: „O reprezentare juridică eficientă este o parte indispensabilă a luptei împotriva proceselor abuzive, care au fost concepute pentru a intimida jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și alți observatori publici din Uniunea Europeană și din afara acesteia. Experiența noastră în organizarea de workshop-uri în 11 țări ale UE arată că există o cerere semnificativă neexploatată pentru formarea pe care o oferim.

Alessia Schiavon de la FIBGAR, organizația care coordonează proiectul, a declarat: „Există multe diferențe importante în ceea ce privește modul în care fiecare stat membru al UE se confruntă cu amenințarea SLAPP, dar consolidarea capacităților de reziliență în prima linie este absolut esențială pentru toată lumea.” 

Programul de studii anti-SLAPP elaborat în cadrul proiectului PATFox include materiale despre legislația europeană privind drepturile omului și principiile juridice internaționale elaborate de profesorul Justin Borg-Barthet. Acestea sunt completate cu exemple locale, norme procedurale și jurisprudență. Mai multe materiale sunt acum disponibile publicului larg pe site-ul proiectului: antislapp.eu/resources


O nouă serie de workshopuri de formare va avea loc pe parcursul acestui an. Datele trainingurilor vor fi publicate pe site-ul proiectului, la adresa antislapp.eu/events. Avocații care doresc să participe la evenimentele de formare își pot exprima interesul contactând proiectul la adresa contact@antislapp.eu sau organizația parteneră locală a proiectului (în România, contactați CJI la contact@cji.ro).