Friedrich Naumann și CJI îi sprijină pe cei care aduc faptele în fața publicului
Presa este esențială pentru o democrație europeană, dar atât pandemia, cât și războiul au fragilizat poziția acesteia, și economic, și în lupta cu dezinformarea. Centrul pentru Jurnalism Independent și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate vin în ajutorul redacțiilor din România prin proiectul Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial.
Proiectul are două componente, una de sprijin pentru abordarea unor subiecte legate de prezența cetățenilor ucraineni în România și urmările războiului, și una de formare și schimb de experiență pentru publisherii și redactorii-șefi ai publicațiilor locale și centrale, care să le înlesnească un dialog despre cum se poate relata despre problemele importante și cum își pot asigura, prin colaborare, un viitor mai sigur din punct de vedere financiar.
20 de jurnaliști din presa locală și centrală vor primi câte o bursă de 900 euro pentru a putea relata despre refugiații ucraineni care locuiesc în România, dar și să ofere informații utile atât pentru români, cât și pentru ucraineni despre accesul la educație, medici de familie, cazare, locuri de muncă sau cum funcționează programul de ajutor guvernamental. Jurnaliștii vor publica 2 materiale care să ajute la o înțelegere mai bună a unui eveniment care schimbă istoria.
Jurnaliștii pot aplica până pe 3 octombrie, iar articolele trebuie să fie publicate până la data de 11 decembrie a.c.
O democrație rezilientă poate exista doar cu o presă sănătoasă, care poate servi interesul public fără constrângeri financiare sau de altă natură. Centrul pentru Jurnalism Independent și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate sprijină jurnaliștii pentru ca aceștia să își poată îndeplini menirea.
Proiectul se desfășoară în perioada august – decembrie 2022.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Cristina Lupu, director executiv la CJI la cristina@cji.ro.