Îmbrâncirea jurnaliștilor e o lovitură pentru democrație

Două jurnaliste, Iulia Gârbacea și Mădălina Mihalache, au fost bruscate în timpul congresului PNL, în timp ce își făceau meseria. Libertatea presei și siguranța jurnaliștilor sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene și nu mai departe de acum două săptămâni Ursula von der Leyen spunea în discursul despre starea Uniunii că „Se întâmplă ca jurnaliștii să fie atacați fără alt motiv decât că își fac meseria. Unii sunt amenințați sau molestați, alții sunt, în mod tragic, asasinați. Informațiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnaliști, căci ei sunt cei care asigură transparența.” 


Astăzi, Președinta Comisiei Europene vizitează o țară în care oamenii politici își arată disprețul pentru valorile democratice. A fi european înseamnă a garanta libertatea de exprimare și a-i apăra pe cei aflați în slujba interesului public. 

Centrul pentru Jurnalism Independent cere autorităților de la București și partidelor politice să facă dovada apartenenței la Uniunea Europeană, nu doar în PNRR, ci și prin sancționarea unor comportamente care nu lovesc doar jurnaliști, ci democrația.