#Jurnal din redacție 10

Victor Ilie, jurnalist

Înainte de Crăciun, la Spitalul Județean Constanța s-a internat un pacient care tușea. După el, în ianuarie a mai venit unul. Apoi încă unul, un cetățean chinez care tușea. Pe 31 ianuarie a fost externat primul dintre ei, abia respira acasă la el, iar în acte, la „diagnostic secundar”, între 19 boli, medicul a scris în treacăt „și coronavirus.”

Am pierdut vreo două zile încercând să verific mai târziu dacă nu apăruse primul caz de COVID-19 în România, ca autoritățile să îl ascundă la Constanța. Atunci am aflat că-s mai multe feluri de coronavirus, iar problema e Sars-Cov-2, nu orice fel de coronavirus. Mi s-a părut super complicat să înțeleg ce s-a întâmplat la Constanța, dar a meritat efortul pentru că așa am decis că nu aveam de ce să public documentele medicale ale constănțeanului.

E groaznic de greu să verifici orice informație în zilele astea de iureș. Oamenii se contrazic între ei, se tem să vorbească public despre mizeriile prin care trec sau mizeriile pe care le fac alții și abia încep să se dezmorțească. Important e că statul e transparent din greșeală, pentru că niciodată nu s-a mai văzut atât de ușor legătura dintre cei care mor și cei care-i conduc.

Între timp am ajuns la 3.000 de bolnavi, autoritățile îi ascund din pix prin toată țara și am ascultat în telefon tusea lui Sars-Cov-2 de câteva ori. Sper că până trece pandemia ei vor avea destule cutii de Kaletra și Norvir, iar noi destule pastile pentru creier.