#Jurnal din redacție 5

Tiberiu Avram, Redactor-șef, Monitorul de Suceava

Sistemul dă deja semne că va claca. Și suntem abia la început. Deciziile sunt luate mai mult pentru câștigarea de capital politic, decât pentru a salva vieți. Experții cu care am comunicat excelent la început, acum tac… sau vorbesc în șoaptă. Pentru că li s-a pus pumnul în gură. Și amenințați cu dosare penale. Peste liniștea așternută, au început să vorbească politicienii. Ei au ajuns să comunice, de exemplu, ce minuni se fac în „spitalul Primăriei Timișoara”, dar nu spun că izoleta nu încape pe ușa de la intrarea în clădirea Spitalului de Boli Infecțioase, pentru că aceasta e prea mică. Și că imobilul arată la fel ca acum 40 de ani. Minunile sunt făcute acum de experți, de doctori, de asistenți sau de voluntari, nu de politicieni, dar totul se cântărește în pierderea sau câștigarea de capital politic. Politicienii ar fi putut face minuni în ultimii 30 de ani, direcționând banii noștri, atâția câți au fost și sunt, către sănătate și alte domenii fundamentale, în locul unor chermeze gratuite pentru voturi, dar ori nu au făcut-o, ori au făcut prea puțin. Și am ajuns aici. Și ce e greu abia urmează.

Adevărul e trunchiat, sau spus cu jumătate de gură, „ca să nu cauzăm panică”. Ni se comunică zilnic câți bani sunt pompați acum, în ceasul al 12-lea în sistemul medical, nu ni se spune că aproape degeaba îi pompăm, pentru că materialele necesare (ventilatoare, măști, costume de protecție, etc. nu se mai găsesc niciunde). Ce nevoie ai de un maldăr de bani când tu te afli într-o barcă de salvare în mijlocul oceanului, fără apă și mâncare?

În tot acest haos, singurul lucru pe care îl mai putem face este să rămânem cu capul pe umeri. Și să ne ajutăm între noi. De dimineață, o vecină, cadru didactic la o facultate din oraș, a adus acasă o imprimantă 3D. Cu care va printa viziere pentru medici. Și ca ea sunt o mulțime de timișoreni care își folosesc cunoștințele pentru a-i ajuta pe medici și pe cei mai vulnerabili dintre noi. Care fac tot ce pot pentru ceilalți. Vom trece peste asta doar prin solidaritate, prin umanitate, iar noi, ziariștii de aici, asta încercăm să transmitem. Și ajutăm și noi cum și cât putem.