Lecții învățate și pașii următori pentru jurnaliști

Ultima întâlnire din cadrul proiectului „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-mediei” i-a adus împreună pe jurnaliștii de la cele 4 televiziuni implicate în proiect și pe experții de la Centrul pentru Jurnalism Independent cu care aceștia au lucrat, cu jurnaliști din presa scrisă care au relatat despre refugiați și cu experți din domeniu.


Ulrik Haageup, fost director de știri la Danish Broadcasting Corporation și fondator al Constructive Institute, a fost invitat să prezinte principiile jurnalismului constructiv. A vorbit despre cele două întrebări importante pe care se axează în activitatea sa: „Suntem noi [jurnaliștii] parte din soluție și nu doar din problemă? Putem fi parte din soluția la criza democrației?” A explicat conceptele cheie ale jurnalismului constructiv, subliniind faptul că jurnalismul nu mai este ceea ce obișnuia să fie și că jurnaliștii trebuie să gândească „în afara cutiei”. Mai exact, trebuie să înceapă să prezinte mai mult decât fapte exacte, trebuie să analizeze posibile soluții. „Fiți atât critici, cât și constructivi!”, le-a spus jurnaliștilor, în timp ce i-a încurajat să fie riguroși, dar și prietenii comunității. 

Prezentarea lui Haagerup i-a făcut pe jurnaliști să se gândească la viitorul profesiei lor, o întrebare la care participanții au început să răspundă în cadrul discuției moderate de jurnalista Mona Dîrțu. Jurnaliștii au ajuns la concluzia că modul în care relatează despre subiectul refugiaților influențează opinia oamenilor și că ei sunt responsabili de câtă simpatie sau ostilitate manifestă românii față de ucraineni. De asemenea, au ajuns la concluzia că a pune întrebări este esențial pentru a produce materiale de presă relevante și că ceea ce au învățat în ultimele luni le va fi extrem de util atunci când vor relata despre refugiați, fie ei ucraineni sau nu.

Concluziile jurnaliștilor implicați în proiect au fost influențate și de întâlnirile de mentorat cu experții media de la CJI la care aceștia au participat. „A fost o experiență foarte bună la sesiunile de mentorat cu experții de la Centrul pentru Jurnalism Independent pentru că am reușit să învățăm cum să lucrăm cu oamenii care vin din asemenea zone de conflict […] ne-au ajutat să facem materiale fără să-i afectăm și fără să îi punem să retrăiască de fapt evenimentele triste prin care au trecut”, ne-a spus Anatol Caslaru de la Euronews România.

Proiectul “Sprijin pentru refugiații ucraineni prin intermediul mass-mediei”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă UNESCO, care a început în iunie 2023 și se încheie la sfârșitul lunii ianuarie 2024 .