„Local media for Democracy”- granturi în valoare de 1.200.000 de euro pentru jurnaliști

Programul de granturi „Local Media for Democracy” a fost lansat la finalul lunii martie; este vorba despre o schemă-pilot de finanțare care va oferi sprijin financiar în valoare de 1.200.000 de euro redacțiilor locale, regionale și comunitare din Europa care se luptă să servească interesul public în zonele defavorizate.

Proiectul Local Media for Democracy este un proiect derulat pe o perioadă de 18 luni, cofinanțat de Uniunea Europeană și lansat de un consorțiu de parteneri: Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), Centrul pentru Pluralismul și Libertatea Presei (CMPF), International Media Support (IMS) și Journalismfund Europe.


Sprijinul financiar este gândit pentru zonele unde este dificil sau imposibil să ai o presă locală, regională și comunitară independentă, de încredere și cu preocupări diverse. Cu alte cuvinte, aceste zone defavorizate pot apărea nu numai acolo unde nu există instituții media, ci și acolo unde există redacții care nu pot servi interesul public din cauza contextului economic, politic sau de altă natură.

Redacțiile selectate pentru această schemă vor primi din partea International Media Support (IMS) sprijin tehnic și strategic pentru a îmbunătăți inovația în jurnalism, aspectele organizaționale și sustenabilitatea afacerilor.


Cine poate aplica?


Orice redacție înregistrată oficial care are un sediu înregistrat într-una dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene sau echipe de jurnaliști (persoane fizice) cu reședința în una din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene (inclusiv cele 9 regiuni ultraperiferice ale UE).


Cât de mare este grantul pe care îl poate accesa o redacție/ o echipă de jurnaliști? 


În general, cei care aplică sunt rugați să nu conceapă un proiect pornind de la o sumă fixă, ci invers: porniți de la o propunere de proiect relevantă, apoi elaborați un buget realist. Suma disponibilă care urmează să fie distribuită este de 1.200.000 de euro.


Care este termenul-limită pentru a aplica?


Primul termen-limită este 25 mai 2023, iar al doilea termen-limită este 28 septembrie 2023.

Mai multe informații se găsesc aici și în secțiunea pentru întrebări frecvente. În timpul etapei de pre-aplicare organizatorii vor oferi suport practic și sesiuni de informare online potențialilor solicitanți. Înscrieți-vă aici la webinarul introductiv din 12 aprilie pentru a afla mai multe.

Pe lângă programul de granturi, consorțiul mai sus-menționat desfășoară un program plurivalent pentru a ajuta mass-media locală, regională și comunitară, aflată în dificultate, care își desfășoară activitatea în zonele defavorizate din Europe, oferind sprijin financiar, suport pentru consolidarea aspectelor organizaționale și efectuând o cercetare care cartografiază situația de pe teren. 

Mai multe informații despre proiectul #LocalMedia4Democracy sunt disponibile aici.