Mass-media și justiția – analiza situației curente (chestionar)

De ani buni urmărim modul în care jurnaliștii și redacțiile își îndeplinesc misiunea de informare a publicului. Acum vrem să ne uităm și la modul în care cetățenii și instanțele din România se raportează la libertatea de exprimare și la relația acesteia cu limitările sale legitime, precum dreptul la viață privată, demnitate, date personale etc.


Dacă sunteți reporteri, manageri într-o redacție din România sau jurnaliști freelance, vă invităm să ne răspundeți la câteva întrebări. Adunăm informații privind cazurile civile sau penale care au legătură cu libertatea de exprimare, dar și despre alte solicitări legale primite de redacții și care pot afecta libertatea de exprimare. Avem în vedere solicitări legate de GDPR, solicitări de a șterge comentarii sau materiale editoriale, sau solicitări de a publica anumite informații.

Datele adunate vor sta la baza unei analize a situației curente și, de asemenea, vor constitui punctul de plecare al unor sesiuni de informare pentru jurnaliști și editori referitoare la cele mai importante teme care reies din analiză.


Analiza face parte din proiectul Starea mass-media din România, pe care CJI îl realizează în ultimii ani cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova.