“Relatarea subiectelor complexe: vizită de studiu în SUA pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est”, Comisia Fulbright

Comisia Fulbright Româno-Americană invită jurnaliștii să se înscrie la programul “Relatarea subiectelor complexe: vizită de studiu în SUA pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est”.

Timp de două săptămâni, jurnaliștii selectați vor participa la workshop-uri organizate de Poynter Institute for Media Studies, se vor întâlni cu jurnaliști și reprezentanți media cu experiență relevantă și vor vizita organizații media care îi interesează din Washington D.C. și New York.


Obiectivele vizitei:

  • să îi familiarizeze pe participanți cu jurnalismul explicativ din SUA și să le ofere instrumente și strategii pentru dezvoltarea unor astfel de materiale într-o manieră etică și bazată pe fapte;
  • să  învețe și să discute despre metode de combatere a dezinformării și a simplificării excesive, precum și despre preocupări etice referitoare la anumite  subiecte complexe (elemente de sănătate publică, schimbări climaterice, economie, legislație, tehnologia implicată în procesul de votare etc).

Criterii de eligibitate:

  • jurnaliști cu minimum un an de experiență în orice tip de media (presă scrisă, audiovizuală sau online)
  • din România, Albania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Polonia, Republica de Nord a Macedoniei, Serbia și Slovacia
  • să cunoască bine limba engleză (minimum nivel B2)

Sunt încurajați în mod special să aplice jurnaliștii specializați în știință, sănătate, economie și alte domenii în care volumul mare de date are un loc central.


Vor avea prioritate aplicanții care nu au beneficiat până acum de un grant Fulbright sau care nu au vizitat Statele Unite ale Americii.

Data limită la care se pot depune aplicațiile este 31 Martie 2022.

Pentru mai multe detalii, vizitați: https://fulbright.ro/competition/study-tour-for-journalists/

Mult succes!