Să ne bucurăm de știrile oficiale

Cătălin Moraru, Redactor-șef, Monitorul de Botoșani

Știrea de la tv suna cam așa: o pacientă din Botoșani confirmată cu COVID -19 a fost trimisă la Iași, la spitalul de boli infecțioase. Și gata.

Ziaristul local însă întrebase înainte și aflase următoarele: femeia, de vreo 37 de ani, cu o boală cronică, era în spitalul județean de trei zile și a fost plimbată prin vreo patru secții. Fusese consultată inițial, un medic stabilise că are bronșită sau ceva de genul. Mai află ziaristul că femeia a fost testată de un medic mai silitor pe furiș, așa s-a aflat verdictul, că pe lista celor testați nu apare numele persoanei.

Și dacă a fost trimisă la Iași, nu e de bine. E a doua persoană trimisă la Iași, de prima nu se mai știe nimic.

Ziariștii din Suceava au scris și ei de așa ceva, apoi spitalul de acolo s-a închis. Cei din Arad scriu despre un caz asemănător, bolnavul a murit în ambulanța cu care era trimis la Timișoara. La spitalul militar Sibiu a fost găsit ceva asemănător.  

Asta fac, mai nou, ziariștii locali, care nu mai primesc nici un fel de informații. Scriu cum se închid spitalele din provincie. Pentru că, în nici unul din cazurile de mai sus, personalul medical nu a fost protejat. Lipsesc materiale, lipsesc aparate, lipsesc protocoale, lipsesc proceduri.

Medicii și asistentele sunt speriați, dar nu declară nimic. Tot de frică. Atunci când vor da declarații va fi prea târziu. Iar noi suntem acuzați că scriem informații neoficiale. Am fost acuzat de multe, însă asta e ceva nou în colecție.

Ziariști din presa centrală încă ne sună să ne spună că ei nu au primit încă confirmarea oficială despre bolnava de la Botoșani. Ce să le spun? Să aștepte confirmarea. Ca să fie totul oficial.