Stars4Media NEWS: Apel pentru proiecte – Transformarea pe termen lung a redacțiilor

Stars4Media NEWS anunță o nouă ediție a programului.

Termenul limită pentru aplicații: 30 iunie 2022.

Cele 14 proiecte selectate vor începe în noiembrie 2022.


A treia ediție a programului Stars4Media crește dimensiunea proiectelor, sprijinul financiar și profunzimea coaching-ului.

  • Beneficii: până la 100.000 EUR per proiect, inclusiv cash până la 88.000 EUR + coaching și formare personalizate in-kind pe tot parcursul proiectului.
  • Durata: minimum 4 luni, maximum 10 luni.

Candidații interesați pot depune proiecte sub una dintre următoarele două direcții:

  • Direcția 1: Proiecte colaborative de transformare a afacerii (aproximativ 50% din proiectele selectate) – proiecte al căror scop este transformarea parțială sau totală a companiei, cu impact asupra unuia sau mai multor departamente și/sau fluxuri de lucru. Această direcție ar putea acoperi subiecte precum diversificarea modelelor de venituri; noi abordări în ceea ce privește implicarea publicului și monetizarea; dezvoltarea standardelor profesionale/tehnice comune etc.
  • Direcția 2: Proiecte colaborative de transformare a redacției (aproximativ 50% din proiectele selectate) – proiecte al căror scop este transformarea parțială sau totală a redacției, cu impact în mod specific asupra funcționării și organizării activităților de producție de conținut editorial și de știri. Ar putea acoperi dimensiuni precum ajustarea metodelor de relatare; metode de producție inovatoare; metode de distribuție inovatoare și formate noi; soluții tehnologice inovatoare pentru redacții; instrumente și tehnici de colaborare; optimizări ale fluxului de lucru, cultură internă etc.

Cine poate candida?

  • Instituții media de dimensiuni medii și mari: Sunt căutate instituții de media medii (25-200 de angajați) sau mari (>200 de angajați).
  • Organizațiile mai mici și companiile IT se pot alătura, de asemenea, atât timp cât sunt parteneri cu o instituție media mai mare.
  • Componența echipelor participante: Echipele de proiect trebuie să cuprindă oameni din business, IT și din redacții, care acoperă diferite profiluri media: directori de vânzări, specialiști în marketing, editori, reporteri, jurnaliști de date, designeri grafici, dezvoltatori web, manageri de proiect, manageri de social media, experți IA etc.
  • Un proiect tipic include două organizații media, cu sediul în două țări participante diferite: Țările participante includ toate statele membre UE; Islanda; Norvegia; Liechtenstein; Albania; Bosnia si Hertegovina; Muntenegru; Macedonia de Nord; Serbia; Georgia și Ucraina. Alte țări est-europene sunt permise conform unui model specific de subcontractare.

Mai multe informații despre procesul de înscriere și selecție se găsesc aici.


Stars4Media News este un program pan-european de finanțare și coaching, care sprijină instituțiile media în transformarea pe termen lung a modelului de afaceri și a redacțiilor. Programul este co-finanțat de Comisia Europeană și este implementat de un consorțiu format din patru parteneri: Vrije Universiteit Brussel (VUB), coordonatorul proiectului, Europe’s MediaLab (Fondation EURACTIV), World Association of News Publishers ( WAN-IFRA) și European Journalism Centre (EJC). Stars4Media NEWS va oferi sprijin financiar și coaching aprofundat, precum și transfer de cunoștințe peer-to-peer în cadrul proiectelor de colaborare transfrontalieră.