Training-uri anti-SLAPP în 11 state membre UE în perioada 2022-2023

  • Proiectul Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox), finanțat de Comisia Europeană, are ca obiectiv instruirea profesioniștilor din domeniul juridic începând cu toamna anului 2022;
  • PATFox va dezvolta primul curriculum anti-SLAPP din Europa pentru a facilita procesul de formare în statele membre. Materialele vor fi disponibile pe site-ul proiectului antislapp.eu;
  • Prezentarea proiectului va avea loc la RightsCon, conferința privind drepturile din mediul digital, marți, 7 iunie, ora 12.30 CEST;

Litigiile strategice împotriva participării publice (SLAPP) reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa libertății de exprimare în întreaga Uniune Europeană. Acestea au scopul de a intimida și reduce la tăcere jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului și cetățenii, împiedicând astfel dezbaterile publice. Consorțiul paneuropean Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) va dezvolta primul curriculum anti-SLAPP din Europa, facilitând pregătirea experților din domeniul juridic din 11 state membre ale UE.

Naomi Colvin, director de program la ONG-ul din Berlin Blueprint for Free Speech, care este partener în proiect, a declarat:

SLAPP-urile sunt un atac la adresa libertății de exprimare și o formă de hărțuire menită să reducă la tăcere jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și cetățenii care își exercită drepturile democratice. Cifrele sugerează că în Europa, nivelul de utilizare a instrumentelor legale pentru a intimida vocile critice a crescut în ultimii ani.

PATFox este un proiect de pionierat – credem că primul din lume – care pune bazele unui curriculum transnațional dedicat pregătirii profesioniștilor din domeniul juridic. Vom discuta cu aceștia despre cum să recunoască procesele de tip SLAPP și cum să folosească mecanismele disponibile pentru a opri acest fenomen. Vom lucra în unsprezece state membre ale UE, încercând să răspundem uneia dintre cele mai importante provocări ale libertății de exprimare în Europa.

Naomi Colvin, director de program la ONG-ul din Berlin Blueprint for Free Speech

PATFox va fi implementat în unele dintre țările din Europa unde procesele de tip SLAPP sunt răspândite la un nivel înalt. Uniunea jurnaliștilor din Croația raportează peste 900 de cauze legale în curs împotriva jurnaliștilor, dintre care o proporție semnificativă pot fi catalogate ca fiind SLAPP. În Polonia, partenerul PATFox Oko.press a monitorizat utilizarea „masivă”, de către autorități, a presiunii juridice împotriva activiștilor. În Slovenia, o redacție specializată în investigații este vizată de 39 de procese. La momentul morții sale, jurnalista de investigație malteză Daphne Caruana Galizia se confrunta cu peste 40 de procese de defăimare legate de munca sa – un caz care a devenit absolut emblematic pentru ilustrarea problemei pe care o ridică procesele de tip SLAPP și un motiv semnificativ pentru pornirea campaniilor de advocacy anti-SLAPP în întreaga Uniune Europeană.

Carla Camilleri, directorul adjunct al fundației malteze aditus, a declarat:

Deși procesele de tip SLAPP reprezintă o problemă paneuropeană, s-a constatat că Malta are cel mai mare număr de cazuri de SLAPP pe cap de locuitor și, de aceea, pentru că suntem un ONG din Malta, considerăm că este esențial să sprijinim profesioniștii din domeniul juridic din Malta care s-ar putea confrunta cu astfel de procese. Asasinarea lui Daphne Caruana Galizia a adus în centrul atenției problema litigiilor abuzive folosite împotriva celor care încearcă să dezvăluie corupția și să prezinte adevărul. Asasinarea jurnalistei a determinat, de asemenea, reformarea legilor defăimării la nivel național și înaintarea directivei anti-SLAPP propuse la nivel european. Prin urmare, este crucial să implementăm, prin PATFox, aceste lucruri și la nivel național.

Carla Camilleri, directorul adjunct al fundației malteze aditus

Alessia Schiavon, șefa Departamentului Juridic al Fundației Internaționale Baltasar Garzón (FIBGAR), a declarat:

Un arsenal de instrumente legale e o parte crucială a schimbărilor de care avem nevoie pentru a rezolva problema SLAPP-urilor. Profesioniștii din domeniul juridic joacă un rol esențial în protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dar, când vine vorba de procesele de tip SLAPP, de cele mai multe ori nu au suficiente informații și instrumente care să-i ajute să își apere cu succes clienții în instanță

Alessia Schiavon, șefa Departamentului Juridic al Fundației Internaționale Baltasar Garzón (FIBGAR)

Profesorul maltez Justin Borg-Barthet predă Dreptul la Universitatea din Aberdeen și este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți experți europeni în domeniul SLAPP. Acesta va coordona dezvoltarea curriculumului împreună cu trainerii din fiecare țară parteneră PATFox. Acesta se va baza pe principiile internaționale privind drepturile omului, legislația UE și jurisprudența locală.

Vor fi disponibile și module suplimentare despre criminalistica financiară și avertizarea de integritate, oferind astfel o abordare holistică pentru profesioniștii din domeniul juridic.


PATFox va organiza luna viitoare un workshop în cadrul RightsCon, cea mai mare conferință internațională privind drepturile digitale din lume, intitulat „Calling time on lawfare: designing a European anti-SLAPP curriculum”. Atelierul este programat pentru ora 12.30 CEST marți, 7 iunie. Atelierul este deschis tuturor, înregistrarea la conferință fiind posibilă gratuit până pe 3 iunie. 

Materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi publicate online, pe site-ul: cji.ro


Profesioniștii din domeniul juridic din cele 11 țări ale proiectului sunt invitați să se înregistreze pentru a participa la cursuri trimițând un e-mail la contact@cji.ro.


Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.