Tranziția la televiziunea digitală în Europa de Sud-Est

Centrul pentru Jurnalism Independent lansează raportul Time Zero of the Digital Switchover in SEE (Tranziția la televiziunea digitală în Europa de Sud Est) , care prezintă tranziția la televiziunea digitală în șapte țări din regiune (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntengru, Serbia și România).

Analiza relevă situații variate, din care nu reiese un tipar regional al trecerii de la semnalul TV analog la cel digital.

Succesul trecerii la televiziunea digitală nu poate fi pus în relație nici cu apartenența unor țări la Uniunea Europeană, nici cu aspirația altora de a deveni membre ale acestei structuri. Astfel, România înregistrează mari întârzieri, Bulgaria – deși și-a respectat angajamentele – face obiectul unor proceduri de infringement pentru concurență neloială, în timp ce Serbia reprezintă o poveste de succes, după ani de stagnare.

Cu o intensitate ce diferă de la țară la țară, controlul politic asupra procesului tranziției la televiziunea digitală pare a fi trăsătura comună a regiunii, ceea ce se justifică dacă ținem cont de faptul că acest proces a fost susținut de instituții politice prin excelență: Parlament și ministere.

Lucrurile se complică însă când actori din zona de business se bucură de tratament preferential și de avantaje bazate pe apropieri politice.

O concluzie îngrijorătoare a studiului relevă că, deși ar fi trebuit să deschidă noi oportunități de afaceri, trecerea la televiziunea digitală a avut un efect negativ asupra stațiilor de televiziune locale. Cu toate că s-a lărgit accesul la informație, s-a redus cantitatea de informație locală, iar stațiile locale de televiziune caută soluții de supraviețuire. Se ajunge, astfel, fie la dependență de operatorii de cablu, liberi să-și impună propriile condiții, fie la colaborarea cu operatorii de multiplexuri, publici sau privați. Prin urmare, apare riscul ca accesul publicului  la informație să fie controlat de instanțe cu interes redus sau fără interes în respectarea drepturilor omului.

În aceste condiții,  monitorizarea felului în care este respectată și promovată libertatea de expresie devine obligatorie.

Raportul este disponibil aici

Acest raport a fost realizat în cadrul programului South-East European Partnership for Media Development, 2013-2017, pe care CJI îl derulează în parteneriat cu organizații de media din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru și Serbia și al cărui principal scop este  consolidarea unei prese independente și responsabile în Balcanii de Vest.

Mai multe informații se pot obține de la: Ioana Avădani, manager de program – ioana@cji.ro; Cristina Lupu – director de programe – cristina@cji.ro.

Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană, prin programul Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability, EuropeAid/134613/C/ACT/MULTI.

For more information please contact: Ioana Avadani, project manager – ioana@cji.ro+ 4 0723 508278; Cristina Lupu, communication expert – cristina@cji.ro+ 4 0726 108245

UE-150x101

Acest document a fost realizat cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Întreaga răspundere pentru conținutul său – care nu reflectă poziția UE –  îi revine Centrului pentru Jurnalism Independent.