Workshop „Cum relatăm cu empatie și acuratețe despre teme sensibile?”

Centrul pentru Jurnalism Independent împreună cu Dart Center for Journalism and Trauma și UNICEF în România organizează între 25 și 27 mai, în București, un workshop adresat jurnaliștilor, pentru a răspunde nevoii de a relata mai bine despre problemele copiilor, despre teme sensibile, dincolo de clișee, cu empatie și acuratețe.


Înscrieri

La eveniment pot participa 25 de jurnaliști din presa locală și centrală, înscrierile fiind deschise până pe 22 mai 2023 inclusiv. 

Atelierul include sesiuni dedicate înțelegerii psihologice a copiilor și adulților care trec printr-un proces traumatic și felului în care jurnaliștii pot interacționa cu aceștia. 

Agenda

Participanții vor discuta și despre cum să intervieveze persoane vulnerabile și cum să facă față stresului și traumelor care îi afectează pe jurnaliști.


Sesiunile vor fi ținute de membri ai Dart Center for Journalism and Trauma, jurnaliști și experți în psihologia copilului.

Printre speakerii prezenți la eveniment vor fi:

  • Irene Caselli, reporter, scriitoare și Senior Adviser pentru Dart Center
  • jurnalista Gabriella Jozwiak, care acoperă subiecte legate de copii, tineri și drepturile omului 
  • Oana Sandu, care a scris pe subiecte precum discriminarea romilor, copii cu dizabilități și supraviețuitoarele violenței domestice. 

Prin zoom vor ține o parte din ateliere: 

  • Bruce Shapiro, director executiv al Dart Center for Journalism and Trauma, reporter premiat pentru munca sa pe subiecte precum drepturile omului, justiție și politică 
  • Charles Nelson, profesor de pediatrie și neuroștiință și profesor de psihologie în Departamentul de Psihiatrie al Școlii Medicale Harvard
  • Dr. Kate Porterfield, psiholog în cadrul Programului Spitalului Bellevue pentru supraviețuitori ai torturii din New York.

Cine sunt speakerii?

Irene Caselli e reporter multimedia și scriitoare, cu o experiență de 20 de ani în radio, televiziune și presă tipărită. Printre preocupările actuale ale jurnalistei se numără copilăria timpurie, drepturile reproductive și persoanele care au grijă de copii. Caselli este Senior Adviser pentru Inițiativa Dart Center privind relatările pe teme legate de copilăria timpurie, de la Columbia University.  Timp de 10 ani a fost corespondent din America Latină al BBC, Washington Post, The Guardian, New York Times. Din 2019, a început să fie preocupată și să relateze despre copilăria timpurie pentru The Correspondent. În ianuarie 2021 și-a lansat newsletterul The First 1,000 Days (Primele 1.000 de zile).

Charles Nelson e profesor de Pediatrie și Neuroștiință și profesor de Psihologie în Departamentul de Psihiatrie al Școlii Medicale Harvard. Deține mai multe titluri și roluri academice în sfera psihiatriei infantile, iar interesele sale de cercetare sunt centrate pe o serie de probleme în dezvoltarea cognitivă ce includ efectele adversităților timpurii asupra creierului și dezvoltării comportamentale. El e unul dintre autorii studiului privind efectele pe care le-au avut orfelinatele comuniste din România asupra dezvoltării cognitive a copiilor. 

Dr. Kate Porterfield e psiholog în cadrul Programului Spitalului Bellevue pentru supraviețuitori ai torturii din New York. Dr. Porterfield a oferit, de mai bine de 20 de ani, sprijin clinic adulților, adolescenților și copiilor nevoiți să se refugieze, care au trecut prin traume de război sau tortură. Dr. Porterfield e unul dintre fondatorii Journalist Trauma Support Network, o inițiativă a Dart Center for Journalism and Trauma la Columbia University.  

Gabriella Jozwiak lucrează ca jurnalist de 13 ani și acoperă subiecte legate în general de copii și tineri. Pe lângă relatările despre politicile ce privesc copiii și educația pentru publicațiile din Marea Britanie, ea a scris și despre problemele care afectează copiii de toate vârstele, din întreaga lume, pentru instituții media naționale și internaționale. În 2015,  Jozwiak a primit Premiul Amnesty International pentru cel mai bun jurnalist debutant pentru relatări despre drepturile omului, pentru felul în care a relatat despre epidemia de Ebola din Africa de Vest din 2014-2016. 

Oana Sandu e jurnalistă cu peste 15 ani experiență în radio, print și online. A petrecut 10 ani în redacția DoR, documentând articole de jurnalism narativ despre discriminare și sărăcie extremă, viața copiilor cu dizabilități sau urmările traumatice ale incendiului Colectiv. Din 2014 documentează și scrie despre violență în familie, iar, în prezent, găzduiește Dincolo de tăcere, o rubrică bilunară de interviuri pe această temă la Radio România Cultural. În 2022, a fost bursieră a Dart Center for Trauma and Journalism și a scris despre impactul violenței domestice asupra copilăriei timpurii. 

Bruce Shapiro e director executiv al Dart Center for Journalism and Trauma, un proiect al Școlii de Jurnalism a Universității Columbia care încurajează moduri inovatoare de a relata despre violență, conflict și tragedii de peste tot din lume. E un reporter premiat pentru munca sa pe subiecte precum drepturile omului, justiție și politică. Shapiro e editor colaborator al The Nation și corespondent în SUA pentru Late Night Live al radioului public australian. E profesor și Senior Adviser pentru Probleme Academice la Columbia, un predă Etică în jurnalism. Printre titlurile publicate de el se numără „Shaking the Foundations: 200 Years of Investigative Journalism în America” și „Legal Lynching: The Death Penalty and America’s Future”.