28 septembrie – Ziua Internațională a Accesului Universal la Informații

Bianca Rus, cercetător

28 septembrie este data la care sărbătorim Ziua Internațională a Accesului Universal la Informații (IDUAI – International Day for Universal Access to Information), conform rezoluției Conferinței Generale UNESCO din 2015. Numită și Ziua Internațională a Dreptului de a ști, scopul principal al acestei zile este de a ne reaminti, pe de o parte – de dreptul cetățenilor de a avea acces la informațiile de interes public, pe de altă parte – de obligația instituțiilor publice de a comunica proactiv și la cerere aceste informații.

An de an, încă din 2002, când a fost celebrată pentru prima oară Ziua Internațională a Accesului la Informație la inițiativa rețelei FOI, ONG-uri din toată lumea organizează diverse activități și evenimente pentru a face cunoscut publicului larg ce înseamnă acest drept și cât de important este pentru cetățeni și jurnaliști deopotrivă în eforturile de a menține un stat care comunică transparent.


Ce înseamnă accesul la informații în pandemie?

Anul acesta, celebrarea acestei zile vine într-un context aparte. UNESCO propune tema anului: “Accesul la informație – Salvează vieți, crește încrederea, aduce speranță!” pentru activitățile care vor marca această zi, cu speranța de a identifica bune practici în perioadă de criză pentru aplicarea principiilor ce definesc dreptul accesului la informații și de a arăta că realizarea nemărginită a acestui drept poate salva vieți.

Pandemia de COVID-19 a generat nevoia decretării stărilor de alertă și de urgență pentru protecția populației în multe țări, printre care și România. Aceste stări de excepționalitate au creat, din păcate, condițiile propice pentru fragilizarea dreptului accesului la informație, instituțiile publice încălcând acest drept în mod repetat. CJI a atras deja atenția asupra acestei stări de fapt care plasează modul în care autoritățile au comunicat în timpul crizei de sănătate în afara principiilor democratice.

Accesul neîngrădit la informațiile de interes public este un instrument de bază al jurnalistului într-o țară democratică. Acest drept este esențial pentru a asigura transparența guvernării și pentru a proteja dreptul de a fi informat al cetățeanului. În România, acest drept este asigurat prin Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Odată cu instituirea stărilor de alertă și de urgență au fost dispuse directive care au îngreunat, ba chiar au restricționat exersarea acestui drept: de la centralizarea informației sub GCS la întreruperea activității de informare publică a unor instituții publice.


Pe 18 august, Secretariatul General al Guvernului a pus la dispoziție pentru consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Legii nr. 544/2001, nota de fundamentare susținând dorința de a îmbunătăți modul în care legea funcționează la momentul actual.

Dacă unele modificări pot fi într-adevăr benefice, altele sunt doar o invitație pentru noi tipuri de abuz.

Spre exemplu, articolul 13 va fi modificat în întregime, alineatul 2 având următorul conținut:

(2) Informațiile de interes public se furnizează în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică, cu respectarea legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Prin această modificare propusă, instituțiile publice pot refuza practic să ofere informația cerută pentru că nu o dețin în forma cerută, ceea ce rezultă în încălcarea articolul 2 din aceeași lege:

b) prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației

Totodată, printre modificările propuse există și cele care ar putea fluidiza întreg procesul de obținere a informațiilor de interes public prin intervenția la nivelul informațiilor menite publicării din oficiu:

– extinderea categoriilor de informații care se publică din oficiu;

– publicarea, din oficiu, a oricăror informații a căror solicitare a înregistrat o frecvență mare din partea publicului, în funcție de obiectul sau domeniul său de activitate, cu respectarea prevederilor legii


Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Accesului Universal la Informație trebuie să ne reamintim, așadar, că dreptul de a ști este unul dintre drepturile noastre fundamentale și că liberul acces la informație este esențial muncii jurnalistice. De aceea, acesta trebuie apărat pentru a nu permite instituțiilor statului să ridice paravane în spatele cărora să poată ascunde activitățile care contravin principiilor unui stat democratic.